Så väljer du rätt kontantkort till surfplattan

Det finns några faktorer som är extra viktiga att tänka på när du väljer kontantkort till surfplattan, och eftersom det bara är surfen som är intressant ska du jämföra mobilt bredband kontant.

1. Surfen ska motsvara din internetanvändning

Vilken surfmängd du ska välja beror i huvudsak på hur din internetanvändning ser ut. Om du surfar varje dag och använder mycket data genom att streama filmer, musik eller ladda ned filer behöver du en hög surfmängd.

Om du bara använder surfplattan sporadiskt kan du välja ett kontantkort med lägre surfmängd. En låg surfmängd passar även bra om du bara surfar på vanliga webbsidor och läser mejlen på surfplattan.

Eftersom kontantkort inte har någon bindningstid kan du enkelt välja en högre eller lägre surfmängd om du inte är nöjd med den du har.

2. Välj en operatör med bra täckning där du bor

Olika operatörer har olika bra täckning i Sverige. Därför måste du ta reda på vilken operatör som har bäst täckning där du bor eller ska använda din surfplatta som mest. Operatörerna har täckningskartor på sina hemsidor där du enkelt kan se hur bra täckningen är hos dig.

Rent generellt kan man säga att alla operatörer har bra täckning i storstäderna. Det är framför allt på landsbygden som täckningen varierar mellan operatörer.

3. Jämför priser och välj det billigaste kontantkortet

När du väljer kontantkort till din surfplatta vill du så klart hitta ett så billigt erbjudande som möjligt. Men ta först fram några alternativ som matchar dina behov och önskemål i övrigt och välj sedan det billigaste av dessa. Då får du det mest prisvärda alternativet just för dig.

Hur lång giltighetstid ska jag välja?

Hur lång giltighetstid du ska välja beror på hur mycket du surfar på surfplattan. Surfar du bara sporadiskt kan det vara skönt med en lång giltighetstid. Då behöver du inte fundera på att ladda på en ny prisplan varje gång du vill använda surfplattan.

Surfar du ofta spelar det däremot ingen roll om du har lång eller kort giltighetstid. Det viktigaste är att du hittar ett kontantkort med en surfmängd och ett pris som passar dig.

Om du inte laddar ditt kontantkort under en tolvmånadersperiod kommer det att sluta fungera. Först pausas kortet i en månad. Laddar du kortet under den månaden aktiveras det igen. Gör du inte det annulleras ditt nummer när månaden är slut.

Kan jag surfa utomlands med min surfplatta?

Vissa operatörer erbjuder möjligheten att ta med ett mobilt bredband kontant på resor utomlands. Inom EU/EES kan du ofta surfa i princip som vanligt (kan finnas vissa begränsningar). Ska du resa till ett land utanför EU/EES gäller andra villkor och priser och surfen är i regel väldigt dyr. Men kolla med din operatör vad som gäller hos dem och vad du bör tänka på.

Hur beställer jag ett kontantkort till min surfplatta?

Du kan beställa kontantkortet till din surfplatta på flera olika ställen. Enklast är att beställa ett direkt på operatörens hemsida. I sådana fall får du det hemskickat till din folkbokföringsadress inom ett par dagar.

Det är även möjligt att köpa kontantkort direkt i operatörens butik eller hos någon av operatörens återförsäljare. Kontantkort hittar du i de flesta matbutiker, kiosker och bensinstationer.

Hur laddar jag mitt kontantkort till surfplattan?

Hur du laddar kontantkortet beror på vilken operatör du har skaffat ditt kontantkort hos. De flesta kontantkorten kan du ladda direkt på operatörens hemsida. Beroende på vad du har för bank kan du ibland även göra det via din internetbank.

Du kan även köpa din prisplan i operatörsbutiken och hos operatörens återförsäljare.

Vilken storlek på simkortet ska jag ha i min surfplatta?

Det beror på vilken surfplatta du har. De flesta operatörer skickar idag ut något som kallas för trippelsim. Det är ett simkort som innehåller alla simkortsstorlekar och därmed passar i alla surfplattor. Skulle du mot förmodan få ett simkort som inte passar i din surfplatta kan du alltid be operatören skicka ett nytt simkort till dig. Hos många operatörer är det helt kostnadsfritt.

Du kan även skaffa dig en simkortsadapter om simkortet är för litet för din surfplatta. Är simkortet för stort kan du klippa det i rätt storlek. I många elektronikaffärer eller i operatörsbutiken kan du få hjälp med det om du inte vill göra det själv. För ett riktigt lyckat resultat vill du gärna använda ett stansverktyg avsett för just detta.

Kontantkort fungerar till alla surfplattor med simfack

Du kan använda ett kontantkort i alla surfplattor som har plats för ett simkort. Om din surfplatta inte har det måste du skaffa dig en router och ett modem. Då kopplar du in simkortet i modemet som du i sin tur ansluter till routern. Därefter får du ansluta dig till kontantkortet via wifi.

Om din router har ett inbyggt modem kopplar du in simkortet direkt i routern.

Vanliga frågor om kontantkort till surfplatta

Vilket kontantkort är bäst till en surfplatta?

Hallons mobila bredband kontant är bäst enligt vår bedömning, eftersom man får väldigt mycket surf för pengarna. Och det skulle alltså kunna vara ett alternativ för surfplattan.

Hur laddar jag kontantkortet i surfplattan?

Du kan ladda ditt kontantkort på operatörens hemsida eller app. Du kan även skaffa värdebevis, men eftersom surfplattor vanligtvis saknar möjligheten att skriva in nummer måste du då byta enhet för att aktivera saldot.

Hur länge bör kontantkortet vara giltigt?

Ska kontantkortet bara användas till surfplattan kan det vara klokt att välja en något längre giltighetstid. På så sätt behöver du inte tanka kontantkortet i onödan.

Kan jag använda surfplattan utomlands?

Ja, du kan använda en surfplatta med kontantkort utomlands. Dock tillkommer oftast höga avgifter för surf och samtal utomlands, särskilt utanför EU.

Var kan jag beställa kontantkort till surfplattor?

Du kan beställa kontantkort till surfplattor här! I tabellen på sidan kan du jämföra operatörernas erbjudanden, sedan skickar vi dig direkt till den operatören du väljer att gå vidare med.