Så väljer du rätt kontantkort till surfplattan

Eftersom du inte behöver vare sig samtal eller sms är det surfmängden du ska fokusera på. Hur mycket surf du behöver beror på hur mycket du surfar.

Du bör även fundera över giltighetstiden. De flesta kontantkort har en giltighetstid på 30 dagar medan andra har ett helt år. Vad du bör välja beror på hur mycket du surfar.

Det sista du ska göra innan du börjar jämföra operatörernas kontantkort är att ta reda på vilken operatör som har bäst täckning där du bor. Utan bra täckning kan du inte använda surfplattan i den utsträckning du vill.

När du har fått fram dina alternativ ska du jämföra priserna för att hitta det billigaste kontantkortet som passar till din surfplatta.

Surfen ska motsvara din internetanvändning

Vilken surfmängd du ska välja beror i huvudsak på hur din internetanvändning ser ut. Om du surfar varje dag och använder mycket data genom att streama filmer, musik eller ladda ned filer behöver du en hög surfmängd.

Om du bara använder surfplattan sporadiskt kan du välja ett kontantkort med lägre surfmängd. En låg surfmängd passar även bra om du bara surfar på vanliga webbsidor och läser mejlen på surfplattan.

Eftersom kontantkort inte har någon bindningstid kan du enkelt välja en högre eller lägre surfmängd om du inte är nöjd med den du har.

Välj en operatör med bra täckning där du bor

Olika operatörer har olika bra täckning i Sverige. Därför måste du ta reda på vilken operatör som har bäst täckning där du bor eller ska använda din surfplatta som mest. Operatörerna har täckningskartor på sina hemsidor där du enkelt kan se hur bra täckningen är hos dig.

Rent generellt kan man säga att alla operatörer har bra täckning i storstäderna. Det är framför allt på landsbygden som täckningen varierar mellan operatörer.

Vissa operatörer delar mobilnät. Det innebär att de operatörerna har exakt likadan mobiltäckning. Ett exempel är Comviq och Tele2, som båda använder Tele2:s mobilnät.

Jämför priser och välj det billigaste kontantkortet

När du väljer kontantkort till din surfplatta vill du hitta ett billigt alternativ. Därför bör du jämföra priserna. Då kan du på ett enkelt och smidigt sätt se vilket kontantkort som är billigast på marknaden just nu.

Välj dock inte bara kontantkort efter vilket som är billigast. Se först till att du bara jämför kontantkort som du kan tänka dig att skaffa. Först därefter kan du göra din prisjämförelse.

Med jämna mellanrum bör du hålla koll på utbudet av kontantkort. Det förändras hela tiden, och så gör även priserna. Genom att du håller koll på marknaden kan du hela tiden se till att du har det kontantkort som passar bäst till din surfplatta.

Hur lång giltighetstid ska jag välja?

Hur lång giltighetstid du ska välja beror på hur mycket du surfar på surfplattan. Surfar du bara sporadiskt kan det vara skönt med en lång giltighetstid. Då behöver du inte fundera på att ladda på en ny prisplan varje gång du vill använda surfplattan.

Surfar du ofta spelar det däremot ingen roll om du har lång eller kort giltighetstid. Det viktigaste är att du hittar ett kontantkort med en surfmängd och ett pris som passar dig.

Om du inte laddar ditt kontantkort under en tolvmånadersperiod kommer det att sluta fungera. Först pausas kortet i en månad. Laddar du kortet under den månaden aktiveras det igen. Gör du inte det annulleras ditt nummer när månaden är slut.

Kan jag surfa utomlands med min surfplatta?

Det beror på vilket kontantkort du har. Det är olika mellan olika operatörer. Det är vanligtvis dyrt att surfa utomlands med ett kontantkort. Inom EU och EES kan du däremot surfa till samma kostnad som hemma. Det gäller dock bara under en begränsad period.

Med kontantkort som fungerar utomlands kan din surfmängd vara något begränsad. Det är inte säkert att du får använda lika mycket surf utomlands som du får i Sverige.

Hur beställer jag ett kontantkort till min surfplatta?

Du kan beställa kontantkortet till din surfplatta på flera olika ställen. Enklast är att beställa ett direkt på operatörens hemsida. I sådana fall får du det hemskickat till din folkbokföringsadress inom ett par dagar.

Det är även möjligt att köpa kontantkort direkt i operatörens butik eller hos någon av operatörens återförsäljare. Kontantkort hittar du i de flesta matbutiker, kiosker och bensinstationer.

Hur laddar jag mitt kontantkort till surfplattan?

Hur du laddar kontantkortet beror på vilken operatör du har skaffat ditt kontantkort hos. De flesta kontantkorten kan du ladda direkt på operatörens hemsida. Beroende på vad du har för bank kan du ibland även göra det via din internetbank.

Du kan även köpa din prisplan i operatörsbutiken och hos operatörens återförsäljare.

Vilken storlek på simkortet ska jag ha i min surfplatta?

Det beror på vilken surfplatta du har. De flesta operatörer skickar idag ut något som kallas för trippelsim. Det är ett simkort som innehåller alla simkortsstorlekar och därmed passar i alla surfplattor. Skulle du mot förmodan få ett simkort som inte passar i din surfplatta kan du alltid be operatören skicka ett nytt simkort till dig. Hos många operatörer är det helt kostnadsfritt.

Du kan även skaffa dig en simkortsadapter om simkortet är för litet för din surfplatta. Är simkortet för stort kan du klippa det i rätt storlek. I många elektronikaffärer eller i operatörsbutiken kan du få hjälp med det om du inte vill göra det själv. För ett riktigt lyckat resultat vill du gärna använda ett stansverktyg avsett för just detta.

Kontantkort fungerar till alla surfplattor med simfack

Du kan använda ett kontantkort i alla surfplattor som har plats för ett simkort. Om din surfplatta inte har det måste du skaffa dig en router och ett modem. Då kopplar du in simkortet i modemet som du i sin tur ansluter till routern. Därefter får du ansluta dig till kontantkortet via wifi.

Om din router har ett inbyggt modem kopplar du in simkortet direkt i routern.

Vanliga frågor om kontantkort till surfplatta

Vilket kontantkort är bäst till en surfplatta?

Det bästa kontantkortet till en surfplatta är ett som har mycket surf. Hallon erbjuder väldigt billig surf och kan därför vara ett alternativ att kolla närmare på.

Hur laddar jag kontantkortet i surfplattan?

Du kan ladda ditt kontantkort på operatörens hemsida eller app. Du kan även skaffa värdebevis, men eftersom surfplattor vanligtvis saknar möjligheten att skriva in nummer måste du då byta enhet för att aktivera saldot.

Hur länge bör kontantkortet vara giltigt?

Ska kontantkortet bara användas till surfplattan kan det vara klokt att välja en något längre giltighetstid. På så sätt behöver du inte tanka kontantkortet i onödan.

Kan jag använda surfplattan utomlands?

Ja, du kan använda en surfplatta med kontantkort utomlands. Dock tillkommer oftast höga avgifter för surf och samtal utomlands, särskilt utanför EU.

Var kan jag beställa kontantkort till surfplattor?

Du kan beställa kontantkort till surfplattor här! I tabellen på sidan kan du jämföra operatörernas erbjudanden, sedan skickar vi dig direkt till den operatören du väljer att gå vidare med.