Vad är VoLTE och wifi-samtal?

VoLTE, Voice over LTE, är kort förklarat samtal via 4G-nätet, som för med sig flertalet fördelar för dig som mobilanvändare. Häng med så får du veta varför VoLTE och wifi-samtal har blivit allt viktigare funktioner och vad du behöver för att kunna använda dem på din mobiltelefon.

Du kanske inte har tänkt på det, men utan VoLTE byter mobiltelefonen automatiskt till 3G (eller i vissa fall till 2G) när du ringer eller tar emot ett samtal. Det kan ju bli lite problematiskt om du samtidigt är uppkopplad till ett videomöte eller kollar på film via någon streamingtjänst. De äldre nätverken har ju inte tillräckligt höga hastigheter för att hantera den typen av rörlig media.

Med VoLTE byter telefonen inte mellan olika nätverk utan håller sig till 4G, vilket innebär att du kan använda alla appar och program som vanligt samtidigt som du tar ett samtal. VoLTE ger som sagt även bättre samtalskvalitet, men också snabbare samtalsuppkoppling.

Eftersom operatörerna nu håller på att avveckla sina 3G-nät, och snart även 2G-näten, kommer VoLTE och wifi-samtal ha stor betydelse för dig som mobilanvändare framöver.

VoLTE är en förutsättning för wifi-samtal

VoLTE är dessutom en förutsättning för att du ska kunna använda wifi-samtal, eller VoWiFi eller WiFi-calling som det också kan kallas. Precis som namnet skvallrar om är wifi-samtal helt enkelt samtal som du gör via valfritt wifi-nätverk.

Wifi-samtal kan till exempel vara användbart om du befinner dig på platser med dålig täckning i det vanliga nätet, men där det finns tillgång till wifi. Några exempel är källare och garage.

Vad behöver jag för att kunna använda VoLTE och wifi-samtal?

För att du ska kunna använda VoLTE och wifi-samtal måste du både ha ett mobilabonnemang och en mobil som har stöd för funktionerna. I stort sett alla operatörer har aktiverat VoLTE och wifi-samtal. De fyra största var först på bollen och lanserade redan 2017 och 2018, medan det har dröjt ett tag för de mindre operatörerna att hoppa på VoLTE-tåget. I dagsläget är det faktiskt bara Vimla som ännu inte erbjuder mobilabonnemang som stödjer VoLTE och wifi-samtal.

Hur aktiverar jag VoLTE och wifi-samtal på mobilen?

Bara för att mobiltelefonen har stöd för VoLTE är det inte säkert att funktionen är aktiverad. Om du har en Iphone med den senaste iOS-versionen bör du kunna följa stegen nedan för att aktivera VoLTE på enheten.

Aktivera VoLTE på din Iphone så här

  1. Gå till Inställningar och klicka på Mobildata.
  2. Kolla att Mobildata är påslaget och klicka sedan på Alternativ för mobildata.
  3. Klicka på Röst & data.
  4. Bocka i LTE om det inte redan är det.
  5. Slå på VoLTE.

Hur du aktiverar VoLTE-samtal på Android-mobiler, exempelvis Samsung, Huawei, Sony och Xiaomi, kan skilja sig något mellan olika modeller och tillverkare. Men nedan ser du på ett ungefär hur du gör för att aktivera VoLTE på enheten.

Så kan du aktivera VoLTE på din Android

  1. Gå till telefonens Inställningar.
  2. Klicka på Nätverk och internet.
  3. Klicka på Samtal.
  4. Klicka för att aktivera VoLTE.

Hur aktiverar jag wifi-samtal på min mobiltelefon?

Har du en Iphone kan du i regel aktivera wifi-samtal på enheten  genom att gå till Inställningar > Mobildata > Wifi-samtal och sedan klicka i Wifi-samtal på den här telefonen.

Har du en Android-telefon hittar du wifi-inställningarna under Inställningar > Nätverk och internet > Mobilt nätverk > Avancerat > Wifi-samtal, där du kan klicka för att aktivera funktionen.

När du slagit på VoLTE och wifi-samtal i telefonens inställningar kan du ändå behöva starta om enheten för att slutföra aktiveringen.