Registrera kontantkort

Alla kontantkort som köps efter den 1 augusti 2022 måste registreras för att de ska fungera. Operatörer får dock fortsätta erbjuda laddningsalternativ till kontantkort som har köpts före den 1 augusti utan krav på registrering fram till den 1 februari 2023.

Du som blev kontantkortskund före 1 augusti 2022 måste alltså registrera kortet före 1 februari 2023 för att kunna fortsätta ladda det, men operatörerna rekommenderar att du gör det så snart som möjligt.

Gäller reglerna alla slags kontantkort?

De nya reglerna omfattar kontantkort till mobilen såväl som till mobilt bredband. Kontantkort som används till viss typ av maskin till maskin-enheter, exempelvis larm och hushållsapparater, är undantagna från kravet på registrering. Är du osäker på om ditt kontantkort omfattas av registreringsreglerna är det alltid bra att du dubbelkolla vad som gäller med din operatör.

Varför måste jag registrera mitt kontantkort?

Reglerna om registrerade kontantkort har införts i syfte att underlätta för brottsbekämpande myndigheter och göra det svårare för kriminella att undanhålla uppgifter och information.

Det finns dessutom flera fördelar med att registrera sitt kontantkort. Du kan till exempel spärra kontantkortet om du tappar bort mobilen, eller om den blir stulen, och behålla laddningen på kortet. Med ett registrerat kontantkort får även behålla numret om mobilen försvinner.

Vilka uppgifter ska jag registrera?

När du registrerar ditt kontantkort ska du ange namn, postadress, personnummer, samordningsnummer, organisationsnummer eller annat identifieringsnummer samt nummer för tjänsten. Du ska även ange tidpunkten för registreringen.

Dina uppgifter kommer sedan att finnas tillgängliga hos din operatör från registreringsdatumet till och med ett år efter att din tjänst har upphört att gälla.

Hur gör jag om jag har skyddad identitet?

Eftersom reglerna fortfarande är relativt nya har varken vi eller Post- och telestyrelsen svar på alla frågor rörande registreringen. Men precis som PTS påpekar så innebär inte registreringsskyldigheten att dina uppgifter offentliggörs på diverse nummerupplysningssajter eller liknande. Operatörerna har tystnadsplikt enligt lag för uppgifter om sina kunder och ska skydda de uppgifter du gett dem. Kontakta operatören för att säkerställa att dina personuppgifter hålls hemliga.

För dig med skyddad identitet kan i regel myndigheter och organisationer stå som registrerad abonnent på ditt kontantkort. Är du osäker på hur du ska gå till väga bör du rådfråga den myndighet eller organisation du har varit i kontakt med gällande skyddet av din identitet.

Hur registrerar jag kontantkortet?

Du registrerar lättast ditt kontantkort online direkt på operatörens hemsida. Exakt hur du går tillväga kan variera lite mellan olika operatörer.

Hos vissa operatörer måste du logga in på Mina Sidor för att registrera kontantkortet, men inte hos alla. De uppgifter operatören behöver är ditt personnummer och mobilnummer. I vissa fall krävs även ICC-numret, det vill säga simkortets serienummer. Numret består av 20 siffror och finns på baksidan av ditt simkort.

Har operatören en app kan du i regel även registrera kontantkortet via den.

Kan jag registrera kontantkort utan BankID?

De allra flesta operatörer kräver att du identifierar dig med BankID när du ska registrera ditt kontantkort via deras hemsida. Men om operatören även säljer kontantkort i fysiska butiker eller via någon återförsäljare kan du i regel ta med dig en giltig id-handling dit och få hjälp med registreringen. Då räcker det alltså att du har körkort, pass eller id-kort.

Kan man registrera kontantkort om man är under 18?

Ja man kan i regel registrera sitt kontantkort även om man är under 18 år, men villkoren varierar lite mellan olika operatörer. Hos till exempel Telia kan du som har fyllt 16 men är yngre än 18 registrera kontantkortet med giltig legitimation i en fysisk Telia-butik, medan en målsman måste registrera kontantkortet om du är yngre än 16 år.

Hos Telenor kan du registrera dig på ett eget kontantkort från det att du har fyllt 16, och hos Comviq är det från 13 år som gäller.

Kontantkort du köper på operatörssidan är ofta registrerade

I dag kan du köpa kontantkort på flera olika sätt. Du kan dels köpa dem online via operatörens hemsida, dels hos operatörens återförsäljare. Om du köper kontantkortet online på operatörssidan behöver du sällan registrera det. I stället är kontantkortet redan registrerat i samband med köpet.

Köper du däremot ditt kontantkort i en matbutik eller kiosk är det oregistrerat.

Kan man överlåta ett kontantkort till någon annan?

Du kan inte överlåta ditt kontantkort till någon annan utan att göra en omregistrering av kontantkortet. Om ditt kontantkort används av någon som inte är registrerad som abonnement är operatören skyldig att stänga av tjänsten. Hur du gör för att omregistrera ett kontantkort framgår inte riktigt av informationen på operatörernas respektive hemsidor, så vi skulle rekommendera dig att kontakta operatörens support och höra vad som gäller.