Vad gör jag om sim-kortet är ogiltigt?

Om det står att sim-kortet är ogiltigt finns det flera saker du kan göra. Du kan ta ut sim-kortet, göra rent det och stoppa in det igen. Du kan även testa att starta om telefonen eller återställa fabriksinställningarna. Om det inte hjälper och sim-kortet fortfarande är ogiltigt ska du kontakta din mobiloperatör.

Din telefon kan vara operatörslåst

Om sim-kortet är ogiltigt kan det bero på att telefonen är operatörslåst. Då fungerar bara en operatörs sim-kort i telefonen. Så länge du inte har någon bindningstid kvar på din telefon kan du be operatören att låsa upp telefonen. Det är helt kostnadsfritt.

Om du vill låsa upp en operatörslåst telefon med bindningstid kvar måste du be om en slutfaktura för resterande månadsbetalningar. Efter det kan operatören låsa upp din telefon.

Sim-kortet kan vara trasigt

Felmeddelandet om att sim-kortet är ogiltigt kan även bero på att sim-kortet är trasigt. I sådana fall måste du kontakta din mobiloperatör och be att få ett nytt. Hos de flesta operatörerna är det gratis att beställa hem ett nytt sim-kort. Från att du har beställt sim-kortet tar det några dagar innan det landar i din brevlåda.

Nästan alla operatörer skickar idag ut trippel-sim. Ett sådant sim-kort rymmer alla storlekar som i dag används på marknaden. Du behöver därmed inte oroa dig för att sim-kortet inte ska passa i din enhet.

Filip Svensson
Filip Svensson Telekom-skribent filip.svensson@telepriskollen.se