Kan jag behålla mitt nummer om jag beställer nytt sim-kort?

Ja, du kan behålla ditt befintliga nummer när du beställer ett nytt sim-kort. Det gäller oavsett om du bara behöver ett nytt eller om du byter operatör och därav får ett nytt. När du har beställt sim-kortet får du det hemskickat till din folkbokföringsadress inom några dagar.

Beställ ett sim-kort hos din operatör

Du beställer det nya sim-kortet enklast direkt på operatörens hemsida. Det kan du göra oavsett om du har mobilabonnemang, mobilt bredband eller kontantkort. Om du har ett kontantkort måste det dock vara registrerat för att du ska kunna beställa ett nytt sim-kort med samma nummer.

Tips! Du kan registrera kontantkortet på operatörens hemsida.

Exakt hur beställningen går till varierar mellan operatörer. Hos en del kan du göra det själv direkt på hemsidan medan du hos andra måste kontakta kundtjänsten. Du kan även beställa ett nytt sim-kort med samma nummer i närmaste operatörsbutik.

Du kan behålla numret när du byter operatör

Du kan även behålla ditt nummer i samband med att du byter operatör och därav får ett nytt sim-kort. I sådana fall beställer du det nya sim-kortet hos operatören du vill byta till. I samband med beställningen anger du att du vill behålla ditt nuvarande nummer.

Så länge du inte har någon bindningstid sköter den nya operatören uppsägningen hos din gamla operatör åt dig. Har du däremot bindningstid måste du antingen låta den löpa ut eller betala en slutfaktura med resterande månadsbetalningar innan du kan byta operatör.

Operatörerna skickar ut trippel-sim

Nu för tiden skickar de flesta operatörerna ett sim-kort som rymmer alla olika storlekar, ett så kallat trippel-sim. Det spelar därför ingen roll vilken sim-kortsstorlek du behöver. Oavsett vilken enhet du har passar det nya sim-kortet i din enhet.

Om du får ett sim-kort som är för litet för din enhet kan du klippa det i rätt storlek med ett stansverktyg. Stansverktyg går att köpa. Om du inte vill klippa sim-kortet själv kan du få hjälp med det i närmsta operatörsbutik.

Om sim-kortet är för litet kan du skaffa en sim-kortsadapter som gör att det passar.

Filip Svensson
Filip Svensson Telekom-skribent filip.svensson@telepriskollen.se