Kan jag ha ett 4G-sim-kort i en 3G-mobil?

Ja, du kan ha ett 4G-sim-kort i en telefon som bara har stöd för 3G. Ett 4G-sim fungerar även med 2G och 3G. Det är däremot inte möjligt att uppnå 4G eftersom telefonen inte har stöd för det. 

Stor hastighetsskillnad mellan 3G och 4G

Det är stor skillnad på hastigheten i 3G- och 4G-nätet. Surfar du i 3G kan du uppnå surfhastigheter på 16 Mbit/s. Det går inte att jämföra med 4G, som kan erbjuda hastigheter på upp till 100 Mbit/s.

Hastigheterna som operatörerna ofta anger är dock bara teoretiska maxhastigheter. Det är många faktorer som påverkar din hastighet. Skog, berg, väggar, dörrar och annan elektronik är exempel på sådant som påverkar vilken surfhastighet du kan uppnå.

3G-nätet ska avvecklas

Flera mobiloperatörer har gått ut med att de ska avveckla sina 3G-nät. När det sker kommer det i princip inte gå att använda dagens 3G-telefoner. Det beror på att 3G-nätet är en förutsättning för att kunna surfa med en telefon. Hastigheterna i 2G-nätet är så långsamma att det är nästintill omöjligt att surfa i det.

Det tar dock många år att avveckla ett 3G-nät. Tele2 och Telia har börjat avveckla sitt gemensamma 3G-nät. Avvecklingen beräknas vara helt genomförd först 2025.

Snart introduceras 5G på marknaden

Inom några år kan både 3G och 4G vara ett minne blott. Femte generationens mobilnät har så smått börjat göra entré på marknaden.

Med 5G kommer det att gå ännu fortare att surfa på nätet även om mobilnätet i första hand kommer att spela en viktig roll för industrin. Det nya mobilnätet kommer även att spela en avgörande roll i arbetet med exempelvis artificiell intelligens och Internet of Things.

Filip Svensson
Filip Svensson Telekom-skribent filip.svensson@telepriskollen.se