Ökänd trojan såld – androidanvändarna kan drabbas

Publicerad: 19 februari, 2018

Banktrojanen Exobot som tidigare såldes som en prenumerationstjänst har sålts till kriminella på ett hackerforum. Detta är oroväckande nyheter för den som vill ha sina bankuppgifter i fred. I alla fall om man är Androidanvändare.

Angreppen kan öka i och med försäljningen av trojanen

Exobot har sålts på ett hackerforum. Trojanen har inte bara varit ett hot sedan 2016, utan ett av de mest aktiva hoten. I och med försäljningen kan angreppen tänkas öka. Detta är oroande för alla Androidanvändare som vill ha sina bankuppgifter i fred då det är där trojanen används.

Säkerhetsforskaren Cengiz Han Sahin säger i en intervju med Bleepingcomputer att han tror att en sådan här försäljningen för med sig nya hot. Han tror att koden för med sig nyversioner med ytterligare förmågor och där nya aktörer börjar experimentera med olika distributionsformer.

Upphovsmannen uppger att han tjänade mycket pengar

En försäljning likt den här för inte bara med sig nya hot. Antalet angrepp lär även öka. Det har att göra med att Exebot tidigare bara sålts som en prenumerationstjänst till kriminella och själva källkoden gavs aldrig ut. Men nu har alltså den skadliga koden sålts. Upphovsmannen själv uppger att han fick bra betalt för försäljningen.

– Enligt hans egna utlåtande blev han väldigt rik. Ett sådant uttalande brukar i malware-världen oftast betyda en av följande två saker: Antingen har aktören märkt av ett ökat intresse från rättsväsendet och/eller konkurrenter som vill ha marknadsandelar. Eller så har hans verksamhet faktiskt varit så givande, säger Cengiz Han Sahin, till Bleepingcomputer.

Cengiz Han Sahin tror nu att det bara är en tidsfråga innan källkoden kommer läcka ut till allmänheten. Förr eller senare kommer en missnöjd kund läcka ut informationen när upphovsmannen inte tillhandahåller den support köparen behöver. På det sättet har flera banktrojaner läckt ut det senast decenniet.

Svara inte på mejl och öppna inte webbsidor du inte känner till

Uppgifterna som kommer kan vara oroväckande men det finns åtgärder att ta till för att försvåra för ID-kaparna. Förutom att själv vara extra uppmärksam och inte svara på okända mejl, öppna webbsidor du inte känner till eller installera okända program kan du införskaffa dig ett ID-skydd. Det ska förhindra detta från att ske men skulle det trots allt göra det får du hjälp och rådgivning. ID-skyddet är även en försäkring mot eventuella skulder som en ID-kapning kan medföra.