Täckning

De flesta har förmodligen någon gång råkat ut för dålig täckning. Kanske har du suttit på tåget och märkt att du plötsligt inte kan göra någonting på din mobil eller kanske märker du att uppkopplingen i ditt hem inte var så bra som du tänkte dig. Dålig täckning kan bero på en mängd olika saker, men som tur är finns det saker du kan göra för att undvika detta problem.

Dålig täckning är vanligt om man befinner sig på en plats som ligger utanför mobilnätets räckhåll, vilket innebär att signalen inte når fram. Det kan även bero på att man befinner sig i en så kallad signalskugga, då signalen från mobilnätet inte tar sig ända fram på grund av till exempel höga berg eller byggnader. Därför är det viktigt att i förväg veta hur täckningen ser ut i ditt område.

Olika operatörer – olika bra täckning

Något som du säkert märkt om du testat olika mobiloperatörer genom åren är att täckningen kan skilja sig en del. Vissa operatörer erbjuder riktigt bra täckning i stora delar av landet, medan andra operatörer fungerar bäst i närheten av större städer. Telia är en operatör som är känd för att erbjuda stabil uppkoppling och täckning i princip överallt, medan till exempel Tre fungerar allra bäst i städer.

Just därför är det viktigt att du kontrollerar hur de olika operatörernas täckning ser ut i olika delar av landet innan du tecknar ett abonnemang. Kanske finns det vissa operatörer vars täckning inte alls är särskilt bra där du bor? Ta en titt på operatörernas täckningskarta (som du ofta kan hitta på deras hemsida) för att hitta den operatör som erbjuder bäst täckning i ditt område.

Förbättra täckningen i hemmet

Trots att vi rekommenderar att du använder dig av en operatör som erbjuder bra täckning i ditt område, så finns det faktiskt saker du kan göra för att förbättra din täckning. Det allra bästa tipset är att införskaffa en antenn, antingen en som du sätter på taket eller en som du kan ha på bordet inomhus. Antenner kan effektivt hjälpa dig att få bättre täckning.

Du kan även skaffa en wifi-router som kopplas till mobilnätet. Denna router kan hjälpa dig att surfa snabbare och stabilare på din mobil, surfplatta eller dator. Tyvärr är det svårt att hitta bra alternativ när det gäller att ringa, såvida du inte ringer via internet (till exempel via Messenger, Skype eller FaceTime). Du kan använda en förstärkare till mobilnätet, men detta kräver emellertid ett tillstånd från din operatör.