Sim-kort till mobilt bredband

Halebop
Nano-sim
Micro-sim
Mini-sim
Mobilnät Telia
Kostnad Gratis
Hallon
Nano-sim
Micro-sim
Mini-sim
Mobilnät Tre
Kostnad Gratis
Tre
Nano-sim
Micro-sim
Mini-sim
Mobilnät Tre
Kostnad Gratis

Visa fler

Så väljer du rätt sim-kort till mobilt bredband

För att hitta det bästa sim-kortet till mobilt bredband bör du först undersöka vilken operatör som har bäst täckning där du ska surfa som mest. Det gör du genom att jämföra operatörernas täckningskartor på deras hemsidor.

Tänk på! Flera operatörer delar mobilnät vilket betyder att du får lika bra täckning med dessa operatörer.

Du bör även fundera över vilken surfmängd du vill ha och se vilka surfmängder operatörerna har att erbjuda. Du vill att surfmängden ska motsvara ditt internetanvändande och inte vara för hög eller för låg.

Väljer du för hög surfmängd betalar du för mer surf än du behöver. Väljer du däremot för låg surfmängd finns risken att du köper extra surf när din ordinarie tar slut. Det blir i längden väldigt dyrt.

Tips! Mobilt bredband finns både som abonnemang och kontantkort. Surfar du ofta är det bättre med ett abonnemang medan kontantkort passar bättre för dig som surfar mer sporadiskt.

Skulle du välja fel surfmängd är det enkelt att byta när du känner för det. Nästan ingen operatör har nämligen någon bindningstid på sina mobila bredband. Däremot tillkommer det nästan alltid en uppsägningstid på en månad.

Du bör även jämföra operatörernas priser på mobilt bredband. Genom att göra det kan du vara säker på att hitta det billigaste mobila bredbandet som samtidigt uppfyller dina kriterier.

Tips! Är du student eller pensionär kan du få rabatt på mobilt bredband.

Hur använder man sim-kort till mobilt bredband?

Hur du använder ditt sim-kort till ett mobilt bredband beror på hur du vill få internet och vilken enhet du använder. För att över huvud taget få mobilt bredband behöver du ett sim-kort och modem. I flera enheter kan det finnas ett inbyggt modem och en sim-kortsplats. Om du har det räcker det med att du kopplar in ditt sim-kort direkt i enheten för att börja surfa.

Du kan även få mobilt bredband genom ett externt USB-modem, även kallat dongel. Det är vanligt att använda i bärbara datorer. Då sätter du in ditt sim-kort i USB-modemet som du i sin tur kopplar in i din dator.

Hela familjen kan använda ett mobilt bredband med en router

Du kan även få mobilt bredband genom en router. Då sätter du in sim-kortet direkt i routern och därefter kan flera personer koppla upp sig mot routerns wifi-nät.

Om din router inte har stöd för ett sim-kort behöver du en USB-sticka. Då sätter du sim-kortet i USB-stickan som du i sin tur kopplar in i routern.

Fördela surfen med ett extra sim-kort

Det är inte bara genom en router du kan fördela surfen i det mobila bredbandet mellan flera personer. Hos många operatörer kan du beställa ett extra sim-kort.

Exempel! Om du har ett mobilt bredband med 20 GB surf och beställer ett extra sim-kort får alla uppkopplade enheter dela på surfmängden.

Fördelen med ett extra sim-kort jämfört med en router är att du och personen med det extra sim-kortet inte behöver vara på samma ställe för att kunna använda det mobila bredbandet.

Hur gör jag för att aktivera mitt sim-kort för mobilt bredband?

I de flesta fallen är ditt sim-kort aktiverat direkt när du får det. Det gör att du kan använda ditt mobila bredband direkt när du får det.

Om sim-kortet inte är aktiverat kan du göra det på operatörens hemsida. Hos vissa operatörer kan du även ringa ett specifikt nummer och följa instruktionerna för att aktivera sim-kortet till ditt mobila bredband.

Lyckas du inte aktivera sim-kortet kan du alltid ringa operatörens kundtjänst för att få hjälp.

Kan jag använda ett sim-kort till mobilt bredband i en telefon?

Ja, det fungerar att använda det mobila bredbandet i en telefon. Det är dock ingen lösning som är att föredra eftersom du inte kan använda alla telefonens tjänster med det sim-kortet. Du surfar däremot precis som vanligt.