Sim-kort

Hallon
Nano-sim
Micro-sim
Mini-sim
Mobilnät Tre
Kostnad Gratis
Halebop
Nano-sim
Micro-sim
Mini-sim
Mobilnät Telia
Kostnad Gratis
Telia
Nano-sim
Micro-sim
Mini-sim
Mobilnät Telia
Kostnad Gratis

Visa fler

Vad är ett sim-kort?

Ett sim-kort är ett plastkort som du använder i din surfplatta, mobiltelefon, dator, smartklocka eller liknande för att identifiera vem som använder enheten.

Ett sim-kort består av ett 64-bitars nummer som fungerar som identifierare. Kortet programmeras med information om vilka tjänster och vilket telefonnummer som är kopplat till kortet.

Det är möjligt att lagra 9 kvintiljoner olika telefonnummer på ett sim-kort. Eftersom vi bara är cirka 8 miljarder människor världen över kommer sim-kortstekniken att leva vidare. Namnet sim står för Subscriber Identity Module.

Viktigt att tänka på när man väljer sim-kort

För att hitta det bästa sim-kortet behöver jämföra olika operatörer och deras sim-kort. När du jämför sim-kort är det framför allt tre saker du bör tänka på. 

  • Kolla upp täckningen. Vilken operatör som har bäst täckning beror på var du bor eller kommer att använda sim-kortet. Behöver du sim-kort till larm behöver du ha bra täckning hemma. Om du däremot ska ha det i en mobiltelefon behöver du ha bra täckning på alla platser du vistas på. Du tar reda på vilka operatörer som har bäst täckning genom att titta i deras täckningskartor. De hittar du på respektive operatörs hemsida.
  • Välj rätt typ av kontantkort eller abonnemang. Ska du ha sim-kortet i en telefon är surf, samtal och sms tre viktiga parametrar. Ska du däremot ha sim-kort till IPad räcker det med att fokusera på surfmängden. Vill du ha sim-kortet i ett larm är det istället samtal och sms som är det viktigaste, medan du helt kan utesluta surfen.
  • Jämför prisplanerna. Du bör jämföra operatörernas produkter för att se vilka operatörer som kan erbjuda något som passar dig. Du vill inte skaffa ett sim-kort hos en operatör som ändå inte har något bra erbjudande. Jämför även priserna på operatörernas produkter så att du vet att du har det lägsta priset när du väl laddar på en prisplan.
Tänk på! Flera operatörer erbjuder samma täckning. Det beror på att operatörerna använder samma mobilnät.

Sim-kort kommer i tre olika storlekar

Sim-kort finns i dag i tre olika storlekar.

  • Mini-sim. Kallas även standard sim och är det största och äldsta sim-kortet som finns på marknaden idag. Äldre telefoner, routrar och modem använder mini-sim. Sim-kortet är 25 mm högt och 15 mm brett.
  • Micro-sim. Mellanstorleken som används i vissa nyare smartphones och surfplattor. Micro-sim är 15 mm högt och 12 mm brett. 
  • Nano-sim. Minsta sim-kortet på marknaden som används i de senaste telefonerna, bl.a. alla Iphone. I stort sett alla mobiltillverkare använder nano-sim i sina telefoner. Nano-sim är 12,3 mm högt och 8,8 mm brett.

Vilken storlek du behöver beror på vilken enhet du ska ha sim-kortet i. Du kan ta reda på vilken storlek du behöver genom att titta i sim-kortsfacket, läsa produktbeskrivningen eller kontakta tillverkaren.

När du beställer ett sim-kort är det viktigt att du får rätt storlek för att du ska kunna använda det i din enhet. Om du får fel storlek kan du ofta beställa ett nytt helt kostnadsfritt hos operatören. De flesta operatörerna skickar dock ut ett trippel-sim som innehåller alla storlekarna. Med ett sådant sim-kort behöver du aldrig vara orolig att sim-kortet inte ska passa i din enhet. Med trippel-sim har du storlekar för alla enheter från bl.a. LG, Samsung och Sony.

Beställ sim-kort gratis på nätet

Skulle du behöva ett nytt sim-kort kan du alltid beställa ett direkt från operatörernas hemsidor. Det är i de allra flesta fall helt gratis, men det finns några som tar betalt.

Du kan beställa ett nytt sim-kort om du har tappat bort ditt tidigare eller om du behöver en annan storlek. Det går även att beställa ett gratis startpaket, det vill säga ett tomt sim-kort, som du laddar på med den prisplan som passar dig.

När du beställer ett sim-kort skickas det till din folkbokföringsadress. Det tar några dagar att skicka sim-kortet.

I de flesta fall är sim-kortet aktiverat när du får det. Då kan du koppla in det i din enhet direkt. Är det inte aktiverat så kan du göra det på operatörens hemsida.

Du kan behålla ditt nummer om du byter sim-kort

När du byter sim-kort kan du behålla ditt nuvarande nummer. Det gäller oavsett om du byter för att du har fel storlek eller för att du har tappat bort ditt nuvarande. Det gäller även när du byter operatör och får ett nytt sim-kort.

Du kan beställa det nya sim-kortet på operatörens hemsida. Du kan också kontakta kundtjänsten för att beställa ett nytt sim-kort.

Tänk på! Vill du byta sim-kort för ett kontantkortsnummer måste det vara registrerat innan du beställer det nya sim-kortet. Det är inte möjligt att behålla numret om kontantkortet är oregistrerat.

Med e-sim slipper du fysiska sim-kort

Sim-korten har blivit mindre och mindre med tiden. Framöver kommer sim-korten inte att vara fysiska överhuvudtaget. Allt fler operatörer börjar erbjuda det som kallas för e-sim.

E-sim, eller embedded sim, laddas på din enhet och tar således ingen plats i enheten. Det ger mobiltillverkarna möjlighet att utveckla produkten ännu mer och förse den med fler spännande funktioner.