Tre unga tjejer sitter i park och tittar på sina mobiler, på en av skärmarna syns ikonen för tiktok.Som förälder till en ung Tiktok-användare kan det vara bra att sätta sig in i hur appen fungerar och lära sig hur man gör onlineupplevelsen så trygg och positiv som möjligt. Foto: Iryna Imago/Shutterstock.com

Föräldraguide

Tiktok är en av världens populäraste sociala medie-appar och har drygt 1 miljard användare över hela världen, där majoriteten är barn och unga. Enligt Svenskarna och internets senaste rapport är Tiktok allra populärast bland ungdomar mellan 12 och 19 år, och många använder appen varje dag. Som förälder är det därför viktigt att skaffa sig kunskap om vad som händer på Tiktok, intressera sig för hur barnen använder appen och tidigt börja diskutera hur man beter sig på internet och vikten av onlinesäkerhet – samtidigt som det är viktigt att respektera barnens privatliv. Det är en svår balansgång, men i den här guiden ger vi dig verktyg som kan hjälpa dig på vägen.

Vad gör man på Tiktok?

På Tiktok kan användarna skapa, dela och titta på kortare videor som kan handla om allt från sång, dans och roliga sketcher till nyheter och annat utbildningsinnehåll. Efter att man har skapat ett konto och börjat använda appen lär sig algoritmen snabbt vilket slags innehåll man är intresserad av och föreslår sedan matchande videor i ett så kallat För dig-flöde. Tiktoks algoritm rekommenderar innehåll utifrån flera olika faktorer, till exempel videor man gillar eller delar, kommentarer man publicerar, konton man följer och även innehåll man själv skapar.

Visste du? Från början hette appen Musical.ly och då var det framför allt fokus på sång (särskilt ”lipsyncing”) och dans. Kinesiska företaget Bytedance köpte upp Musical.ly 2018 och döpte om appen till Tiktok.

Tiktok skyddar användarnas För dig-flöden genom att tillämpa olika policyer för vilket slags innehåll som inte är tillgängligt för rekommendation. Det finns till exempel så kallade innehållsnivåer som hindrar videor med uppenbart vuxna teman från att nå barn och tonåringar.

Vad har Tiktok för åldergräns?

Åldersgränsen på Tiktok är 13 år. Något som är bra att veta om är också att användare mellan 13 och 15 år automatiskt har privata konton, vilket innebär att det bara är deras vänner som kan kommentera och skicka meddelanden. För att kunna skicka direktmeddelanden måste man vara över 16 år, och för att kunna hålla i en live-sändning måste man vara minst 18 år.

Finns det någon begränsning för TikTok-användningen?

Ja, sedan mars 2023 finns det faktiskt en daglig tidsgräns på 60 minuter för Tiktok-användare under 18 år. För att  kunna använda plattformen igen måste man ange lösenord.

Hur skaffar man Tiktok?

 1. Ladda ner appen från en appbutik, till exempel Apple App Store, Google Play Store eller Amazon Appstore.
 2. Logga in med e-post, telefonnummer eller via ett tredjepartskonto som Facebook eller Instagram.
 3. Ange födelsedatum (viktigt att det blir rätt så att Tiktok kan visa åldersanpassat innehåll).
 4. Konfigurera profilen (till exempel lägga till profilbild eller -video.

Om ditt barn eller tonåring (som har uppnått åldersgränsen) vill skaffa Tiktok är det en fördel om du som förälder har koll på hur det fungerar att skaffa ett konto och komma igång med appen. Det blir betydligt enklare att hjälpa till med inställningarna för sekretess och säkerhet och förklara vilka regler som gäller.

I samband med att du hjälper barnet att skaffa ett konto kan du även aktivera funktionen Föräldrakontrollen, som gör att du kan länka ditt eget Tiktok-konto till barnets. Om du inte redan har ett konto är det som du ser här ovanför relativt enkelt att skaffa ett. Du kan då reglera inställningar för både innehåll och integritet

Kan man hindra sitt barn från att ladda ner Tiktok?

Ja, Tiktok är klassat som 12+ i App Store och som ”Vuxet sällskap rekommenderas” i Google Play Store, vilket innebär att du kan hindra ditt barn eller tonåring från att ladda ner appen genom att använda föräldrakontrollerna som ska vara tillgängliga i respektive butik och plattform.

Vilka eventuella risker finns det för barn på Tiktok?

 • Nätmobbning och trakasserier. Med tanke på Tiktoks popularitet finns det många positiva sidor med appen, men precis som på de flesta sociala medieplattformar finns det också en viss risk för att utsättas för kränkande kommentarer, mobbning och trakasserier. Det gäller ju oavsett ålder, men barn och unga (som ofta befinner sig i ett känsligare och mer utsatt stadie i livet överlag) riskerar att påverkas hårdare rent psykiskt.
 • Olämpligt innehåll. Trots att Tiktok tillämpar vissa policyer för vilket slags innehåll som är lämpligt och inte för barn och unga finns det fortfarande risk för att opassande material kan ta sig igenom filtren, till exempel videor där grovt språk, sexualiserade bilder eller drog- och alkoholmissbruk förekommer, eller vuxeninnehåll med ämnen som mental hälsa, relationer och politik.
 • Exponering för depressivt innehåll. Tiktoks algoritm är som sagt både snabb och precis i sina rekommendationer, och den har visat sig vara lika snabb på att identifiera användares eventuella psykiska hälsoproblem. En person som lider av depression kan till exempel exponeras för allt mer depressivt innehåll (utan några garantier på hög kvalitet), vilket kan få allvarliga konsekvenser.
 • Desinformation. Precis som på de flesta sociala medier florerar falska nyheter och desinformation snabbt även på Tiktok. I och med intåget av alla nya AI-verktyg har det dessutom blivit allt svårare att se skillnad på sant och falskt innehåll. Med tanke på att hälften av Tiktok-användarna mellan 13 och 18 år ser appen som sin huvudsakliga nyhetskälla (och förmodligen inte alltid är så källkritiska) kan detta bli problematiskt.
 • Oärliga vuxna och bedrägerier. Att barn och unga kan komma i kontakt med vuxna med oärligt uppsåt är något man ser hända på de flesta sociala medier, och Tiktok är inget undantag. Barn har ofta svårare att sätta gränser eller avgöra vad som är rätt och fel, vilket ökar risken för att utsättas för trakasserier (som grooming) och bedrägerier.

Vad kan jag som förälder göra om mitt barn använder Tiktok?

Även om ditt barn uppfyller åldersgränsen för Tiktok och ni har kommit överens om att hon eller han ska få använda appen finns det fortfarande flera saker du som förälder kan göra, eller uppmuntra barnet att göra, för att göra onlineupplevelsen så bra och säker som möjligt. Enligt de samtal som Tiktok har haft med sina unga användare förväntar sig (och välkomnar) de flesta att föräldrarna sätter vissa gränser och även visar intresse och förståelse för hur viktigt det sociala livet online kan vara.

Som förälder kan du uppmuntra ditt barn att

 • Hålla kontot privat. Det finns flera olika integritetsinställningar som till exempel gör det möjligt att kontrollera vem som kan se ens videor och kommentera på inlägg. För att begränsa interaktionen med okända personer på Tiktok bör du uppmuntra ditt barn att hålla kontot privat.
 • Aktivera innehållsfilter. För att blockera olämpligt innehåll (så långt det är möjligt) kan du hjälpa barnet eller uppmuntra hen till att aktivera innehållsfilter.
 • Begränsa skärmtiden. Det finns också verktyg för att hantera skärmtiden i appen, där man kan sätta en gräns för den dagliga användningen. Prata med barnet om vilken gräns som känns rimlig för att hålla en bra balans mellan livet offline och online.
 • Rapportera och blockera användare som bryter mot riktlinjerna. Berätta för ditt barn hur man gör för att blockera och rapportera användare som beter sig olämpligt eller bryter mot Tiktoks riktlinjer.

På Tiktoks sida Säkerhet och integritetskontroll kan du läsa mer om hur du går till väga för att göra de inställningar vi listar här ovanför.

Så kan du prata med ditt barn om livet på Tiktok

Det är viktigt att prata om användningen av sociala medier överlag med sitt barn eller tonåring, men undvik hetsiga diskussioner och pekpinnar. En öppen och ärlig kommunikation är det bästa.

Några saker som är bra att prata om är

 • Vikten av onlinesäkerhet och vilket slags innehåll man inte bör dela med andra.
 • Hur man beter sig och behandlar andra användare (det vill säga med respekt och vänlighet).
 • Varför (och när) man bör tänka kritiskt kring innehållet på Tiktok och andra sociala medier.

Visa att barnet alltid kan komma till dig och be om stöd

Men viktigast av allt är kanske att berätta och visa ditt barn eller tonåring att du alltid finns där om de vill prata om sådant hon eller han har sett eller blivit utsatta för på Tiktok. Om barnet sedan kommer till dig och berättar något är det också viktigt att tänka på hur du reagerar. Blir du arg eller upprörd finns det en risk för att barnet inte ber dig om hjälp eller stöd igen. Försök att behålla lugnet och lyssna utan att anklaga, ställ frågor och försök komma fram till en lösning tillsammans med barnet.

Viktigt att respektera barnets privatliv

Det är inte så lätt att hitta balansen mellan att försäkra sig om barnets trygghet online och samtidigt respektera barnets privatliv. Särskilt om barnet kanske precis ligger på gränsen till att bli en tonåring. Om du oroar dig för vad ditt barn gör på Tiktok och känner att du har goda skäl till din oro, är det bästa att försöka förklara detta för barnet och prata om hur ni kan bygga upp ett ömsesidigt förtroende.

Vill ditt barn eller tonåring inte att du följer hen på sociala medier kanske det finns ett äldre syskon, kusin eller nära vän till familjen (som barnet faktiskt skulle uppskatta att ha som följare) som kan hålla lite koll.

Källor