Enligt Tres mätningar har svenskarnas EU-roaming ökat kraftigt under de senaste åren. I år uppmättes nya rekordnivåer. Bild: Tre Sverige
UndersökningarUnder sommaren har Tre noterat rekordhöga nivåer när det gäller svenskarnas EU-roaming. Jämfört med sommaren 2019, det vill säga innan pandemins utbrott, har användningen gått upp med hela 130 procent och föga förvånande är det i Spanien som vi har roamat allra mest.
Enligt Tre är sommarens dataroaming inom EU den överlägset högsta som de någonsin har uppmätt. Sedan sommaren 2019 har roamingen ökat med 130 procent, och jämför man med 2017 (då EU:s roamingregler infördes) ligger ökningen på nästan 500 procent. Ökad streaming sägs vara en av de främsta drivkrafterna bakom den minst sagt kraftiga uppgången.
Rädslan för höga mobilräkningar har släppt
EU:s roamingregler, även kallat ”roam like at home” trädde alltså i kraft redan 2017. Reglerna gör det möjligt för medborgare att använda sina telefoner i andra EU-länder utan extra avgifter, även om det finns vissa tak att förhålla sig till beroende på vilken operatör man har. Men trots avtalet verkar rädslan för skyhöga mobilräkningar ha funnits kvar och hållit nere roaminganvändningen, ja i alla fall fram tills 2019 då man började notera tydliga ökningar.
Lättade reserestriktioner och förändrade mobilvanor påverkar
Tres vd Haval van Drumpt menar att den kraftiga ökning man har sett under sommaren 2022 inte bara har att göra med att allt fler kunder nu har anpassat sig till de friare roamingreglerna. Han tror även att det är ett resultat av lättade reserestriktioner och förändrade mobilvanor.
Spanien toppar roaming-topplistan
Inte helt överraskande är det Spanien som toppar listan över länder där svenskarna roamar som mest. På plats två hittar vi Turkiet följt av Grekland, Italien, Tyskland, Kroatien, Frankrike, Norge, Finland och Polen.
Dataanvändningen ökar även i Sverige
De nya streamingvanorna har även pushat upp dataanvändningen i de svenska mobilnäten. Genomsnittskunden hos Tre har ökat sin dataanvändning med 300 procent under de senaste fyra åren, och enligt Tre är det alltså den markanta ökningen av streaming, till exempel av tv-kanaler som SVT Play, Netflix och video i sociala medier, som är förklaringen.