Kvinna sitter i soffa och tottar på sin mobil.Har mobilen börjat bli slö? Telias expert tipsar om vad du kan tänka på för att förlänga lurens livstid. Foto: SaiArLawKa2/Shutterstock.com

Tips

Du har en smartphone i genomsnitt tre år innan du börjar märka att programuppdateringarna blir allt färre och batteritiden inte riktigt är vad den har varit. Många väljer då att helt enkelt köpa en ny lur, men det finns faktiskt saker du kan göra för att få mobilen att leva lite längre. Telias mobilexpert Mattias Hartmann ger sina bästa tips.

Telias har tidigare gjort en undersökning gällande svenskarnas vanor att städa och rensa mobilen, och det visade sig att bara hälften av oss gör detta regelbundet. Sju av tio skulle dock rensa oftare om de visste att det skulle förlänga mobilens livstid och sex av tio skulle göra det om de hade en guide att följa.

Telias mobilexpert Mattias Hartmann har därför samlat sina sju bästa städtips!

1. Håll koll på mobilens hälsa

Börja med att göra en kontroll av mobilens hälsa. Och om du har använt luren flitigt under flera år kan det behövas flera insatser. Glädjande nog finns det både appar och inbyggda funktioner du kan ta hjälp av för att kolla vilka åtgärder som behövs. Till exempel batteriets status, hur arbets- och lagringsminnet ser ut och om telefonen har drabbats av virus.

2. Frigör utrymme

Precis som du ibland behöver rensa garderoben för att frigöra utrymme behöver du rensa upp bland bilder, filmer och dokument du har sparat på mobilen. Gå igenom ditt digitala innehåll och spara bara sådant du verkligen behöver i molnet. På så vis ökar du både utrymmet och prestandan, menar Mattias Hartmann.

3. Optimera samtalsupplevelserna

Med endast några knapptryck kan du maxa dina samtalsupplevelser, och till exempel få snabbare uppkoppling, bättre täckning och HD-kvalitet. Har du trubbel med mobilnätet kan du även ringa via wifi, se bara till att aktivera wifi- och VoLTE-samtal på mobilen.

4. Rensa upp bland krävande appar

Har lagringsutrymmet börjat sina? Då kan det vara en god idé att rensa appar som har mycket rörligt innehåll. Städa upp bland videos och spara favoritklipp och filer i molnet. Kom ihåg att slå på säkerhetskopiering, tillägger Mattias Hartmann.

5. Ta bort sådant du inte använder

Du kan även städa bort appar du inte använder längre och ta även en titt på listan över parade enheter via bluetooth. Rensa och och radera mera!

6. Stäng ner appar och webbsidor

Om du har appar och webbsidor igång i bakgrunden kan mobilen bli slö, så se till att stänga ner så mycket som möjligt när du är klar. Du kan även rensa cacheminne och gammal data.

7. Återvinn mobilen och byt till en begagnad

Om du testar alla tips men ändå märker att luren har nått sitt bäst före-datum kan du lämna in den för reparation och återbruk. Beroende på skick kan du även återvinna mobilen och byta till en bättre begagnad.