vattenkran med rinnande vattenSkånska VA SYD tar nu hjälp av Telia Crowd Insights för att effektivisera vattenverksamheten i fem kommuner. Foto: nikkytok/Shutterstock.com

Operatörsnyheter

Nu tar VA SYD hjälp av Telias tjänst Telia Crowd Insight för att effektivisera vattenförbrukningen i de skånska kommunerna Malmö, Lund, Lomma, Burlöv och Eslöv. Informationen kan till exempel hjälpa VA SYD att bättre kunna anpassa dricksvattenåtgången och identifiera läckor.

Telia Crowd Insights analyserar anonymiserad mobil nätverksdata och kan genom det ge en tydligare bild av hur Sveriges befolkning rör sig och reser i samhället. Man kan se människors rörelser både inom deras egen stad och mellan kommuner. Tjänsten har sedan lanseringen 2017 främst används i stads- och samhällsplanering.

Nu tar även skånska VA SYD hjälp av tjänsten för att få bättre insikt i befolkningsrörelser och hur de påverkar vattenvolym och vattenläckage. Fokus ligger på att effektivisera vattenförbrukningen i Malmö, Lund, Lomma, Burlöv och Eslöv.

Vill addera viktig information i sitt AI-system

Genom data från Telia Crowd Insights vill VA SYD förbättra sitt redan avancerade AI-system. VA SYD:s strateg Simon Granath ser fram emot samarbetet med Telia och menar att det ska bli intressant att se hur tjänsten kan bidra till ett mer energieffektivt arbete.

Han berättar att AI-systemet har skickat flera larm om vattenläckage –  läckage som VA SYD misstänker egentligen handlar om nya rörelsebeteenden som i sin tur har uppstått i sviterna av coronapandemin.

– Telias data blir en viktig kompletterande källa av information för att bland annat förstå när det är skarpt läge och när vi istället kan prioritera andra arbetsuppgifter, säger han i ett pressmeddelande.

Mer hållbar vattenverksamhet

Rickard Broman, Telias säljchef, ser också mycket positivt på samarbetet, och menar att Telia Crowd Insights nu har fått ett nytt och spännande användningsområde. Förhoppningarna är att tjänsten ska bidra till en mer effektiv och hållbar vattenverksamhet i Skåne.