Årets upplaga av Svenskarna och internet visar en allt suddigare gräns mellan det digitala och verkliga livet. På både gott och ont. Foto: Triff/Shutterstock.com
RapporterNär Internetstiftelsen sammanfattar resultatet av undersökningen ”Svenskarna och internet 2021”, blir det tydligt att gränserna mellan det digitala och ”verkliga” livet blir allt vagare. Vi jobbar, umgås, handlar och dejtar på nätet, och en klar majoritet av Sveriges befolkning använder internet dagligen. Men undersökningen visar även att digitaliseringen har en baksida, där oron för bedrägerier och näthat får många att aktivt ta avstånd från diverse digitala tjänster.
Internetstiftelsens undersökning Svenskarna och internet 2021 visar kanske inte så överraskande ett allt mer digitaliserat samhälle – en utveckling som troligtvis har skyndats på av pandemins effekter. Vi både kan och vill göra det mesta på nätet i dag, till exempel jobba, handla, umgås och träffa nya kompisar och partners. Det uppkopplade livet är helt enkelt en självklarhet för en stor del av befolkningen, och enligt undersökningen använder 9 av 10 svenskar internet varje dag.
Mobilen är den mest använda enheten
I dag är mobilen den mest använda enheten, och det är tydligt att vi oavsett var vi befinner oss vill kunna vara en del av det digitala livet. Men internet är även en stor del av hemma-livet, och 7 av 10 äger andra uppkopplade enheter än de mer vanliga mobilerna, surfplattorna och datorerna. Några exempel är smartwatches eller smarta lampor och strömbrytare.
9 av 10 använder olika typer av digitala samhällstjänster, och en majoritet av de vuxna internetanvändarna betalar i dag för någon typ av streamingtjänst.
Unga har ett eget digitalt liv
Bland dagens skolbarn följer 7 av 10 någon influencer eller youtuber, och när det gäller konsumtion av nyheter sker detta oftast via sociala medier. Många barn uppger att deras föräldrar inte känner till allt de gör på nätet, även om föräldrarna själva tycker sig ha god kännedom.
Men det är personer som är födda på 90-talet som står för den största internetanvändningen, där poddlyssning, videostreaming, e-handel och inte minst konsumtion av sociala medier ingår.
Digitaliseringens baksida
Den digitala utvecklingen har fört med sig många fördelar, men det finns så klart även en annan sida av myntet. Till exempel drabbar digitalt utanförskap den delen av befolkningen som aldrig använder internet, eller de som saknar kunskap om hur man nyttjar nätets alla funktioner.
Det finns även en relativt stor oro för att utsättas för bedrägerier, integritetsbrott och näthat. 1 av 5 internetanvändare väljer att avstå från att använda digitala samhällstjänster på grund av oro för bristande säkerhet.