Ung kille sitter i soffa och håller en surfplatta med roblox på skärmen.Många barn och unga använder Roblox dagligen. Med hjälp av vår guide kan du som förälder få bättre koll på hur spelplattformen fungerar och hur du kan göra spelandet så tryggt och säkert som möjligt för ditt barn. Foto: Alex Photo Stock/Shutterstock.com

Föräldraguide

Roblox är en otroligt populär spelplattform med drygt 71 miljoner användare varje dag. Precis som på till exempel Facebook, Instagram och Youtube är det användarna som skapar innehållet på Roblox, men med skillnaden att det alltså handlar om spel. Eftersom Roblox har haft vissa problem, både med olämpligt innehåll och grooming, är det viktigt att som förälder skaffa sig en inblick i hur plattformen fungerar, lära sig hur man kan öka säkerheten för barnet och vad man bör prata med sitt barn om. Och den här guiden kommer ge god hjälp på vägen!

Vad gör man på Roblox?

På Roblox skapar användaren en avatar, med kläder och olika attribut, som man sedan spelar med. Det finns även möjlighet att via kod bygga upp egna världar i spelet som andra avatarer kan delta i. I spelet kan man också kommunicera med andra spelare, till exempel för att spela eller bygga upp världar tillsammans.

Roblox har även ett eget betalningssystem och en valuta som kallas robux som man kan köpa för riktiga pengar. En robux kostar cirka 14 öre. Priserna skiljer sig rejält mellan de olika spelen, där vissa prylar bara kostar några kronor och andra flera tusen. Som användare kan man tjäna pengar på att skapa spel och sälja saker som ingår i spelen.

Finns det några fördelar med att spela Roblox?

Ja, Roblox har faktiskt visat sig ha positiva effekter på barns kreativa tänkande, då möjligheterna för skapande är näst intill obegränsade. Det är egentligen bara fantasin som sätter gränserna. Barn kan genom Roblox även få grundläggande kunskaper i kodning och programmering och även viss datorkunskap.

Med tanke på sälj- och köpmöjligheterna kan Roblox även stimulera ett visst entreprenörskap hos barnen. Det förutsätter dock att köp- och byteshandeln ligger på en rimlig nivå, och att barnet har förståelse för pengarnas värde.

Hur gammal måste man vara för att använda Roblox?

Det finns faktiskt ingen specifik åldergräns på Roblox, utan plattformen vänder sig till barn i alla åldrar. PEGI (Pan European Game Information), som är en europeisk standard för åldersrekommendationsmärkning av datorspel, rekommenderar dock att appen används i ”vuxet sällskap”, medan  App Store rekommenderar 12+ och Google Play listar appen som lämplig för tonåringar.

Vilka risker finns det för barn på Roblox?

Med tanke på Roblox popularitet finns det många positiva delar med spelet, men precis som på så många andra digitala plattformar (där framför allt barn samlas) finns det vissa risker. Vi berättar mer om dem här nedanför.

Grooming och mobbning

Risken för att komma i kontakt med användare som inte är personen de utger sig för att vara finns även på Roblox. Plattformen har haft vissa problem med grooming och sexuella närmanden.

Vuxna med oärligt uppsåt kan lätt förklä sig bakom sin avatars användarnamn och karaktär och börja chatta med ett barn (om chattfunktionen inte är helt avstängd det vill säga). Det är inte sällan som kontakten startar på Roblox för att sedan flyttas över till något annat forum. Prata med ditt barn om att aldrig gå från Roblox till en annan chatt eller klicka på okända länkar, och håll gärna lite extra koll.

Kränkningar, mobbning och olämpligt språk kan också förekomma i spelets chattfunktion.

Olämpligt innehåll

På Roblox finns det som sagt möjlighet att via kodning skapa världar, och i dessa världar kan det därför också förekomma olämpligt innehåll. Ett återkommande problem på Roblox har varit så kallade ”condos”. Condos klassas som sexklubbar eller nattklubbar som avatarerna i spelet kan besöka, och här kan barn bli utsatta för sexuellt innehåll. Men sådant innehåll kan även förekomma i grafisk form som användare har kodat in i sina respektive spelvärldar.

Höga kostnader och bedrägerier

Möjligheten att köpa saker i spelet kan ju medföra höga kostnader utan att du som förälder vet om det, om du inte har stängt av funktionen eller begränsat den till en viss summa. Vi skulle rekommendera att du stänger av eller begränsar funktionen för att kunna hålla koll och minimera risken för att ditt barn utnyttjas av användare som försöker lura till sig pengar.

Det här kan du som förälder göra när ditt barn använder Roblox

  • Hjälp ditt barn att skapa kontot. Många begränsningar på Roblox aktiveras automatiskt om användaren är under 13 år, så hjälp ditt barn att skapa kontot på ”rätt” sätt, det vill säga med korrekt ålder. Det kan även vara bra att gå igenom alla säkerhetsinställningar för att försäkra dig om att allt ser bra ut.
  • Ställ in begränsningar för chattfunktionen. Som förälder kan du reglera inställningarna för hur ditt barn tar emot meddelanden. Du kan antingen välja att ditt barn inte ska kunna ta emot några meddelanden alls eller begränsa chattmöjligheterna till ditt barns vänner i spelet.
  • Lär dig hur spelet fungerar och spela tillsammans med barnet. För att få insikt i barnets spelande och hur hen använder funktionerna är det bra att lära sig så mycket som möjligt om Roblox. Det kommer då bli lättare att se vad som bör begränsas och vad du ska ändra på i föräldrainställningarna (mer om det längre ner på sidan).
  • Prata och ställ frågor om spelandet. Visa att du är intresserad av vad ditt barn spelar på Roblox och vilka vänner hen har och vad de pratar om. Om barnet känner att du har koll kan det nog bli lättare att vända sig till dig om hen har funderingar eller upplever att något känns konstigt eller obehagligt på plattformen.
  • Stäng av eller begränsa funktionen för köp i appen. Det finns faktiskt möjlighet att stänga av funktionen för att spendera pengar på Roblox helt, eller i alla fall begränsa den genom att sätta ett tak för hur mycket pengar som kan spenderas.

Hur ställer man in Föräldrakontroll i Roblox?

  1. Logga in på Roblox-kontot.
  2. Klicka på de tre punkterna i det högra hörnet längst ner på skärmen.
  3. Välj Inställningar/Settings.
  4. Öppna menyn Parental controls.
  5. Välj om du ska ha en särskild pinkod för att ändra inställningar och om kontot endast ska ha tillgång till material som enligt Roblox är mer lämpligt för alla åldrar.
  6. Gå till Privacy (under Inställningar) för att reglera chattfunktionen, till exempel vem ditt barn kan kontakta, vem som kan kontakta ditt barn och om ditt barn ska kunna byta eller sälja saker till andra användare.

Spärra köp i Roblox på Iphone

  1. Gå till Inställningar > Skärmtid.
  2. Klicka på Begränsa innehåll/integritet (ange lösenkod om du blir tillfrågad).
  3. Klicka på Köp i iTunes och App Store.
  4. Välj Köp inuti app och ställ in Tillåt inte.

Spärra köp i Roblox på Android

  1. Öppna Google Play-appen.
  2. Klicka på profilikonen längst upp till höger.
  3. Välj Inställningar > Autentisering > Kräv autentisering vid köp.
  4. Välj en inställning och följ anvisningarna på skärmen.

Värt att nämna när det gäller appar som bara riktar sig mot barn är att Google Play autentiserar användaren på nytt innan hen kan göra ett köp. Detta säkerställer att personen som har det ekonomiska ansvaret (det vill säga en vuxen) måste godkänna köpet.

 Fakta om Roblox

  • Första versionen av Roblox släpptes 2016.
  • Utvecklarna bakom Roblox heter David Baszucki och Eric Cassel.
  • Det finns just nu över 20 miljoner spel på Roblox.
  • I maj 2023 nådde Roblox milstolpen 300 miljoner aktiva användare (per månad).
  • I Sverige använder 8 procent av befolkningen Roblox, medan motsvarande siffra bland personer födda på 10-talet ligger på hela 63 procent.

Källor