Enligt en ny undersökning från Telenor är det många som oroar sig för att få identiteten kapad online, och en majoritet vill lära sig mer om vilka risker det finns och vad man kan göra för att minimera dem. Foto: Who is Danny/Shutterstock.com
SäkerhetI Sverige blir id-kapningar ett allt vanligare brott, och enligt en ny kundundersökning från Telenor oroar sig 6 av 10 för att få sin identitet kapad online. Lika många är oroliga för att utsättas för en virusattack. Över hälften vill lära sig mer om riskerna och vad man kan göra för att minska dem, skriver operatören i ett pressmeddelande.
Id-kapningar blir allt vanligare, så även i Sverige, och det är många som oroar sig för att drabbas. Enligt en kundundersökning från Telenor är 6 av 10 oroliga för att få sin egen eller en familjemedlems identitet kapad online, och lika många oroar sig för att utsättas för en virusattack. 7 av 10 uppger att de är oroliga för att någon ska få tag på och använda deras eller en närståendes kontouppgifter.
Majoriteten vill öka sina kunskaper om riskerna och hur de kan undvikas
Undersökningen visar även att 8 av 10 tycker att det är viktigt att ha något slags skydd mot bedrägerier, men samtidigt är det bara 4 av 10 som i dagsläget faktiskt använder det. Majoriteten av de tillfrågade vill lära sig mer om vilka risker som finns, men även vad man själv kan göra för att minimera dem.
Kan hända vem som helst
Telenors säkerhetsledare Vendela Normark Granetoft menar att bedrägerier ofta förknippas med skam eftersom det handlar om att bli utsatt eller ”lurad”, men påpekar att den här typen av bedrägerier faktiskt kan hända vem som helst.
– Trots att jag jobbar med frågan och har mycket kunskap var jag själv nära att luras när bedragare kontaktade mig med en bra kopia på ett kortbedrägeri jag hade anmält, berättar hon i ett pressmeddelande.
Stort mörkertal
Brottsförebyggande rådets statistik visar förvisso att antalet bedrägerier minskar överlag, men att nivån fortfarande är alarmerande hög. Under förra året anmäldes över 212 000 brott, vilket alltså innebär 24 brott i timmen varje timme under hela året. De bedrägeribrott som ökar är just de som är nätrelaterade, till exempel social manipulering och id-kapningar.
Enligt Vendela Normark Granetoft vet man att det dessutom finns ett stort mörkertal, och hon menar att det därför är så viktigt att alla som blir utsatta för nätbrott faktiskt anmäler det till polisen.