Hand håller upp mobil med texten roaming free på bildskärmen.1 juli klubbades förslaget om "Roam like at home" inom EU/EES i ytterligare 10 år igenom. Foto: Adam Hoglund/Shutterstock.com

Regler och lagar

EU:s roamingregler om fri mobilanvändning inom EU klubbades igenom 2017 och skulle löpa ut nu i juli, men i december förra året föreslog EU-parlamentet och ministerrådet att förlänga avtalet i tio år till. Och detta förslag klubbade man igenom förra veckan, skriver Mobil.se.

För drygt fem år sedan antogs förslaget ”Roam like at home”, det vill säga EU:s regler om avgiftsfri mobilanvändning mellan EU/EES-länder. Enligt beslutet skulle avtalet löpa ut nu i juli 2022, men i december 2021 föreslog EU-parlamentet och ministerrådet att förlänga roamingavtalet till 2032.

Fri roaming inom EU i ytterligare tio år

EU-parlamentets och ministerrådets förslag klubbades igenom formellt förra veckan så nu är det alltså fritt fram att ringa, sms:a och surfa precis som vanligt med ditt mobilabonnemang om du till exempel är på resa i ett annat land inom EU/EES.

– Reglerna kommer att hålla nere priserna som gäller mellan olika operatörer och ge konsumenterna fortsatt kostnadsfria roamingtjänster tio år framåt, säger Margrethe Vestager, EU-kommissionens verkställande vice ordförande med ansvar för ett Europa rustat för den digitala tidsåldern, i ett pressmeddelande.

Ska ha rätt att koppla upp sig mot både 4G- och 5G-nätverk om det är möjligt

Men det var inte bara frågan om fri roaming som EU drev igenom, utan även att EU-ländernas medborgare ska ha rätt till samma surfhastigheter som man har i sitt hemland. Så länge det är tekniskt möjligt det vill säga. Och att detta ska inkludera både 4G- och 5G-nät.

Uppdaterade regler förbättrar tillgången till nödkommunikation och tydliggör information om extra avgifter

Den uppdaterade roamingförordningen ska även förbättra tillgången till nödkommunikation inom EU. Och de nya reglerna kommer också göra informationen gällande tjänster som kan innebära extra avgifter tydligare.