Ryggen på ett barn med hörlurar som sitter vid dataskärm.Om ditt barn ägnar nästan all ledig tid åt sitt dataspelande kan det som förälder behöva dra i handbromsen. Foto: koonsiri boonnak/Shutterstock.com

Föräldraguide

Som förälder kan det vara svårt att veta hur man ska agera om barnet har utvecklat ett osunt beteende kring sitt datorspelande, och det är inte heller alltid lätt att avgöra vad som är “normalt” och inte. På den här sidan går vi igenom några varningssignaler du kan vara uppmärksam på och ger dig även förslag på hur du kan gå till väga för att hjälpa ditt barn att bryta sitt beroende.

Hur ser spelvanorna ut bland barn och unga?

Enligt Svenskarna och internet-rapporten för 2023 hade nio av tio barn och unga mellan 8 och 19 år spelat spel på en mobil, dator, surfplatta eller spelkonsol under de senaste 12 månaderna. Andelen skiljer sig inte nämnvärt mellan könen, däremot är spelande något vanligare bland låg- och mellanstadiebarn än bland ungdomar på högstadiet och gymnasiet.

Rapporten visar också att det är betydligt vanligare att pojkar mellan 8 och 19 år umgås med sina vänner på plattformar för onlinespel jämfört med flickor i samma åldersspann: 82 procent bland pojkarna och 56 procent bland flickorna. 

Hur kan datorspelande påverka hälsan?

Enligt Folkhälsomyndigheten finns det ett visst samband mellan datorspelande och psykisk ohälsa som ångest och depression. Ett överdrivet spelande kan också ha negativa effekter på den fysiska hälsan, sömnen, prestationen i skolan och sociala relationer.

Samtidigt är det viktigt att inte se på allt datorspelande som något dåligt, utan det beror ju helt på hur balansen mellan spel, andra aktiviteter, sömn och skola ser ut. Dataspelande kan också ge flera positiva värden. Som vi nämnde tidigare är spelandet för många ett sätt att umgås med sina vänner, och det kan även vara en källa för inlärning. Det är just när spelandet har gått från att vara kul och utvecklande till att ta över en allt större del av livet på ett negativt sätt som det är ett problem.

Hur vet jag om mitt barn är spelberoende?

Om du upplever att ditt barns spelvanor börjar likna ett beroende och påverkar barnets och kanske hela familjens vardag är din oro troligtvis befogad. Men ibland är det kanske inte så lätt att avgöra vad som är normalt och inte. Här nedanför listar vi några exempel på varningssignaler du kan vara uppmärksam på.

Tecken på osunt spelande om barnet

  • Ägnar nästan all ledig tid åt datorspel.
  • Alltid (eller nästan alltid) vill vara hemma och spela i stället för att umgås fysiskt med vänner eller delta i fritidsaktiviteter.
  • Blir rastlös eller irriterad när det inte finns tillgång till skärm och spel.
  • Stannar hemma från skolan eller struntar i läxor för att kunna spela.
  • Fortsätter att spela trots fysiska smärtor, till exempel värk i ryggen, nacken eller händerna, på grund av för mycket spelande.
  • Allt oftare hoppar över att sova, äta eller duscha för att spela i stället.
  • Slutar bry sig om sig själv, sin hygien, utseende och människor omkring sig på grund av spelandet.

Datorspelsberoende klassas som en diagnos enligt WHO

Faktum är att dator-, tv- eller onlinespelsberoende sedan 2018 har räknats som en diagnos i WHO:s klassificeringssystem ICD-11 (International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems). Diagnosen beskrivs som ett mönster av spelbeteenden och definieras utifrån tre olika punkter: nedsatt kontroll över spelande, ökad prioritering av spelande över andra intressen och dagliga aktiviteter samt ett spelande som fortsätter och eskalerar trots negativa konsekvenser.

För att en person ska diagnostiseras som beroende måste personen generellt ha haft problem i minst ett år, men reglerna kan variera något mellan de olika medlemsländerna. Det är Socialstyrelsen som ansvarar för den svenska översättningen av  ICD-11, och deras mål är att kunna publicera en officiell svensk version någon gång under 2025.

Hur kan man hjälpa sitt barn att bryta ett spelberoende?

Om du som förälder känner igen många av varningssignalerna vi listar högre upp på sidan kan det vara dags att söka professionell hjälp. Men för dig som känner att du vill göra ett försök själv innan du kontaktar någon utomstående kommer några tips här nedanför.

Tips på hur du kan hjälpa ett barn med osunda spelvanor

  • Engagera dig i barnets spelande och berätta att du har märkt att hen lägger allt mer tid på spelandet och att du börjar bli orolig.
  • Var uppmärksam på om barnet uppvisar andra symtom som exempelvis ångest eller nedstämdhet som kan påverka beteendet.
  • Sätt tydliga gränser för barnets spelande, och berätta också varför du gör det.
  • Hitta på andra aktiviteter som intresserar barnet och gör saker tillsammans.

Var kan man få professionell hjälp? 

Om ni har kommit till ett läge där det blir mycket bråk och konflikter om skärmtid och spelande kan ni vända er till Socialtjänsten som finns i varje kommun. Du hittar kontaktuppgifter till Socialtjänsten på kommunens hemsida, men du kan även ringa kommunens växel för att få vägledning.

Skulle du och ditt barn behöva mer stöd går det även att vända sig till BUP (Barn- och ungdomspsykiatrin).

Källor