Utvecklingen av 5G-nätet kan komma att ha positiva effekter på miljön. Foto: Fit Ztudio/Shutterstock.com
MobilnätUtbyggnaden av det nya 5G-nätet kommer inte bara att kunna bidra till snabbare uppkoppling och en effektivare tillverkningsindustri. Mobiltillverkaren Ericsson menar att framtidens nät även kan innebära ett steg i rätt riktning gällande miljö och klimat.
5G-nätet innebär stora möjligheter för tillverkningsindustrin, där nya digitala lösningar möjliggör ytterligare steg i utvecklingen av ett effektivare arbete. Nu menar mobiltillverkaren Ericsson att det nya nätet även kan komma att ha positiva effekter på miljön och minska utsläppen av koldioxid. Det skriver Nyteknik.se.
Spara resurser med stabilare nät
Åsa Tamson är chef för området nya affärer på Ericsson. Hon nämner ett av företagets samarbeten med en jetmotortillverkare som ett exempel på hur ett stabilare mobilnät kan förbättra förutsättningarna och göra arbetet mer miljövänligt.
– Det tar i dag 15–20 timmar att göra de blad som används i motorn, och det är extremt viktigt att allt blir rätt. Vid minsta vibration under processen förstörs bladen och de måste slängas, vilket är ett stort slöseri med material. Med 5G kan robotar känna av vibrationen innan den når materialet och stanna maskinen, säger hon till Nyteknik.se.
2020 – året då världen gör sig redo för 5G
Det är mycket som pekar på att år 2020 blir ett riktigt genomslagsår för 5G-nätet. Efter utbyggnad av nätet i Sydkorea, vissa delar av Europa och Nordamerika blir det nu även dags för den kinesiska marknaden att förbereda sig för 5G.
Enligt Ericsson kommer siffran för den totala 5G-användningen ligga på cirka 100 miljoner i slutet av året, vilket kan jämföras med 13 miljoner i slutet av 2019.
Hård konkurrens från öst
Även om Ericsson sägs ligga i framkant när det gäller mobilmarknadens nya möjligheter, är aktörer från Asien beredda att satsa hårt för att gå om den svenska bolagsjätten. Samsung i Korea och Huawei i Kina är två starka konkurrenter.