Många svenskar känner till att man kan köpa en begagnad mobil hos återförsäljare och även lämna in sin gamla lur. Under de senaste 12 månaderna är det dock ytterst få som faktiskt har gjort slag i saken. Foto: katunes pcnok/Shutterstock.com
UndersökningarEn ny undersökning från Halebop visar att många svenskar vet att det är möjligt att sälja tillbaka sin gamla, men fullt fungerande, mobiltelefon till företag. Det är dock ytterst få som faktiskt bytt in mobilen när de köpt en ny under det senaste året, och operatören vill nu se en beteendeförändring.
I en Kantar Sifo-undersökning, initierad av Halebop, har man gjort 1 269 intervjuer i en webbpanel med svenska allmänheten mellan 18 och 79 år som målgrupp. Deltagarna har fått svara på hur de ställer sig till återanvändande av gamla, men fungerande, mobiltelefoner.
Siffrorna visar att cirka hälften av Sveriges befolkning, 55 procent, vet att det går att köpa begagnade mobiler av företag och återsälja sin gamla, men under de senaste 12 månaderna är det fortfarande bara cirka 3 procent som faktiskt har tagit steget och bytt in sin gamla lur när det varit dags att köpa en ny.
Halebop vill få fler att lämna in sin gamla mobil
Enligt undersökningen är det bara 12 procent av Sveriges befolkning som har funderat på att köpa en begagnad mobiltelefon under det senaste året. Här vill Halebop se en förändring.
– Det är positivt att de flesta känner till att det går att återsälja sin gamla mobil och på så sätt få ett bra erbjudande, men många har inte den kunskapen. Genom att informera och påminna om detta tror vi att fler mobiltelefoner kan få en ökad livslängd samtidigt som det finns pengar att spara för konsumenterna, säger Johanna Sahlman, Head of Halebop, i ett pressmeddelande.
Ska utveckla tillverkarnas och återförsäljarnas ansvar
Det var inte längesedan som en statlig utredning såg över möjligheterna att införa ett pantsystem för mobiltelefoner, men det visade sig bli för svårt. Däremot kom man fram till att det går att göra en större satsning på att utveckla tillverkarnas och återförsäljarnas ansvar på området.
Begagnat – snart en självklarhet
Johanna Sahlman menar att allt fler ändå börjar inse att det är smart att byta in sin gamla mobil och köpa en begagnad, både ur ett miljömässigt och ekonomiskt perspektiv, och hon hoppas att det inom kort kommer vara lika självklart som att köpa en begagnad klocka eller bil.