Jämför mobilt bredband

Hitta rätt mobila bredband genom att jämföra dina alternativ

 Pris från endast 89 kr/mån

 Surfa snabbt i 62 Mbit/sekund

 Använder samma mobilnät som 3

Gå till operatör

 Dela surf med familj och vänner

 Surfa upp till 200 GB/månad

 Surfa i upp till 40 Mbit/sekund

Gå till operatör

 Nöjdaste kunderna 2016

 Bäst täckning med Telias mobilnät

 Hög hastighet (100 Mbit/sekund)

Gå till operatör

Helt utan bindningstid

 Surfa som vanligt i EU och Thailand

 Få upp till 200 GB surf varje månad

Gå till operatör

 Sveriges mest heltäckande mobilnät

 Supersnabb surf (upp till 300 Mbit/s)

 Fri surf på sociala medier

Gå till operatör

 Upp till 500 GB per månad (!)

 Surfa snabbt i 64 Mbit/s

 Nät som täcker 99 % av befolkningen

Gå till operatör

Hitta rätt mobila bredband

Med bredband menar man rent allmänt en dataförbindelse med någorlunda hög hastighet, det vill säga ett visst antal MB per sekund. Fasta bredband är kopplade till en fiberkabel eller via ADSL, som utnyttjar telefonledningen. Mobilt bredband använder då telefonitekniken för att hämta och sända data. Ett mobilt bredband kan vanligen utnyttjas enbart för datatrafik, du kan alltså inte använda det för bland annat telefoni och SMS. Du kan dock hos vissa operatörer använda så kallad IP-telefoni, där talet överförs som ett datapaket bland de andra datapaketen. En stor fördel med mobilt bredband är att det kan flyttas mycket enkelt, exempelvis till sommarstugan.

Genom att jämföra mobila bredband ökar dina chanser att hitta rätt. På Mobiltbredband.se kan du enkelt och smidigt jämföra olika mobila bredband och välja det som passar ditt behov bäst. Få en överblick och inom några klick kan du ha tecknat ditt nya avtal för mobilt bredband. Rätt mobila bredband ska spara dig många kronor och arbetstimmar.

Olika typer av mobilt bredband

Mobilt bredband använder alltså mobilnäten för kommunikation. Mobilnäten finns i flera olika tekniknivåer, typ 3G, 4G, GPRS och så vidare. En vanlig typ av mobilt bredband är en så kallad router som har plats för ett SIM-kort. Routern har oftast flera datauttag och WiFi, och kan därmed betjäna flera datorer, som dock måste dela på befintligt bredband. Till en sådan router köper du ett abonnemang som innefattar ett SIM-kort. Kortet monteras i routern, och inom några sekunder har routern upprättat förbindelse till en mast.

En annan typ av mobilt bredband ger en så kallad dongel eller USB-modem. Det handlar om en enhet med ett utseende som en USB-sticka, men som innehåller all elektronik för mobil kommunikation. Du sätter USB-modemet direkt i datorn, och i de flesta operativsystem installeras den automatiskt. Om den inte installeras finns CD-skivor med nödvändig programvara.

Mobilt bredband med kontantkort

För mobilt bredband finns många olika abonnemangsformer. Om du tillhör dem som använder mobilt bredband sporadiskt, så kan ett kontantkort vara ett bra köp. Det kan till exempel gälla om du normalt har bredband via fiber men vid resor, i sommarstugan och så vidare vill använda ett mobilt bredband. Orsaken är att de fasta abonnemangen ger en viss mängd data per månad. Punkt. Om du inte utnyttjar data en viss månad så läggs de inte i en pott, utan är försvunna. Skulle du till exempel använda mer data i sommarstugan än avtalat måste du köpa till data, vilket är relativt dyrt.

Med ett kontantkort laddar du ditt SIM-kort eller USB-modem med en viss datamängd. Om du behöver mer kan du enkelt köpa till. Förvisso är priset per GB sannolikt dyrare än med fasta abonnemang, men du betalar inte för datatrafik som inte utnyttjas. Det finns flera gratisprogram idag som kan hålla ordning på förbrukad datamängd och varna dig när det är dags att fylla på.

Täckning för mobilt bredband

Täckning för mobilt bredband behöver inte vara samma som för datatrafik via mobilen. I många fall används samma master och utrustning, men långt ifrån alltid. För den som skaffar en router med SIM-kort för sitt bredband finns på de allra flesta routers en möjlighet att ansluta en extern antenn. I ett område med svag signalstyrka kan det bli en mycket märkbar förbättring. Nu måste du också komma ihåg att en viss mast har en given, maximal hastighet, och den hastigheten måste alla användare som är uppkopplade mot den masten dela på.

Det här fenomenet ser du ofta i till exempel i sommarstugebebyggelse långt från tätorter. Masten är dimensionerad för en ganska låg trafik, och med en stor mängd sommarstugor som kopplar upp sig så kan du uppleva att nätet blir trögt. Operatörerna har nästan alltid kartor över sin täckning. De är inte exakta, men ger en vettig indikation.