Vilket är det bästa mobilabonnemanget för pensionärer och seniorer?

Det bästa seniorabonnemanget är helt enkelt det alternativ som uppfyller dina personliga behov och önskemål. För att hitta det bästa mobilabonnemanget för pensionärer bör du jämföra operatörernas erbjudanden utifrån din egen användning, till exempel med hjälp av vår tabell högst upp på den här sidan.

Eftersom de flesta mobilabonnemangen för pensionärer och seniorer kommer med fria samtal och sms behöver du inte fokusera alltför mycket just på det, utan tänka lite mer på de faktorer vi går igenom här nedanför.

5 saker att tänka på när du jämför mobilabonnemang för pensionärer och seniorer

Det finns som sagt vissa faktorer du bör ha i åtanke när du jämför operatörernas erbjudanden på mobilabonnemang för pensionärer och seniorer. Här har vi listat de fem viktigaste.

1. Välj en operatör med bra täckning där du bor

Bland det absolut viktigaste du kan göra inför ett köp av mobilabonnemang, oavsett om det är ett ordinarie eller ett abonnemang för pensionärer och seniorer, är att kolla vilken operatör som har bäst täckning där du bor. Täckningskartorna hittar du på operatörernas respektive hemsidor, och där kan du i regel även skriva in din adress och få mer exakta resultat.

2. Köp surf som motsvarar din förbrukning

Om du vill använda din telefon för att surfa på nätet vill du se till att du har en surfmängd som passar dig. Hur mycket surf du behöver är högst individuellt och beror helt enkelt på hur ofta du kopplar upp dig mot nätet och vad du använder internet till. Om du till exempel mest läser nyheter och mejlar någon timme per dag klarar du dig med en lägre surfmängd, medan du som streamar serier och är aktiv på sociala medier behöver lite fler gigabyte i ditt abonnemang.

3. Kolla kundtjänstens omfattning

Om du vill kunna ringa kundtjänsten behöver du ta reda på vilka operatörer som erbjuder den möjligheten innan du börjar jämföra alternativen. En del operatörer, ofta de mindre med de lägsta priserna, erbjuder begränsade supportmöjligheter och få kontaktvägar.

Du som är i behov av omfattande och lite mer personlig kundtjänst bör lägga lite tid på att jämföra operatörernas supportalternativ.

4. Billigast behöver inte vara bäst

Billigt kan vara bra, men det är viktigt att komma ihåg att det inte alltid är bäst. Gör inte misstaget att stirra dig blind på prislappen när du jämför operatörernas erbjudanden på mobilabonnemang – det viktigaste är att mobilabonnemanget lever upp till dina förväntningar.

Fokusera på vad du faktiskt får på köpet. Om du till exempel vill kunna ta del av ett riktigt stabilt mobilnät och en omfattande kundtjänst får du kanske vara beredd på att lägga några kronor extra i månaden. Och det kan det ju vara värt.

5. Se upp för tillfälliga kampanjer

Många operatörer lockar ofta med olika kampanjer. De kan ibland vara väldigt fördelaktiga men inte alltid. Kampanjerna gäller oftast bara under en kortare period, och därefter börjar det ordinarie priset att gälla. När du jämför priserna på mobilabonnemang bör du därför bortse från kampanjpriset för att få en korrekt uppfattning av hur mycket mobilabonnemanget verkligen kommer att kosta framöver.

Finns det seniorabonnemang utan surf?

Nej, det finns inga mobilabonnemang utan surf för pensionärer . Precis som mobilabonnemang överlag har även alla pensionärsabonnemang i alla fall en viss mängd surf. Vill du ha ett mobilabonnemang utan surf finns det två alternativ du kan välja mellan.

Du kan antingen teckna ett mobilabonnemang med så lite surf som möjligt eller helt enkelt skaffa ett kontantkort i stället för ett mobilabonnemang. Det finns ett fåtal kontantkort helt utan surf, och du kan enkelt jämföra kontantkort på vår sida för att se vilka alternativ du kan välja mellan.

Om du bestämmer dig för att köpa ett kontantkort måste du dock komma ihåg att fylla på kontantkortet varje månad för att det över huvud taget ska fungera. Det problemet har du alltså inte med ett vanligt mobilabonnemang.

Måste jag ha gått i pension för att teckna ett pensionärsabonnemang?

Nej, för att teckna ett mobilabonnemang för pensionärer behöver du inte ha gått i pension. Du behöver bara uppfylla åldersvillkoret som operatören har. Åldersvillkoren varierar, men så länge du har fyllt 55 år finns det pensionärsabonnemang du kan teckna.

Operatörerna har olika krav som måste uppfyllas för att du ska få ta del av rabatterna. Det handlar nästan alltid om ett ålderskrav som måste uppfyllas eller att du ska vara med i någon pensionärsförening. Det vanligaste ålderskravet för att få ta del av ett pensionärsabonnemang är 55 år, men det finns även operatörer med ett ålderskrav på 65 år.

Hur intygar jag att jag har rätt till pensionärsrabatt?

Det gör du genom att ange din ålder i samband med att du tecknar pensionärsabonnemanget. Om du får din rabatt via ett medlemskap i en förening måste du kunna bevisa att du faktiskt är medlem. Det kan du göra genom att logga in på pensionärsföreningens hemsida och därifrån klicka dig vidare till erbjudandet.

Vilken mobiltelefon är bäst för mig som pensionär?

Precis som att ditt mobilabonnemang ska uppfylla dina behov ska även din mobiltelefon göra det. En mobiltillverkare som har specialiserat sig på mobiltelefoner till pensionärer är Doro. Tillverkarens mobiltelefoner har till exempel stora knappar vilket gör det lätt att se vad man gör på telefonen. Doros mobiler har även högre signaler än andra telefoner, vilket gör det lätt att höra när det ringer för en person med nedsatt hörsel.

Doros mobiler har i regel inte lika mycket teknisk utrustning under skalet som mer moderna smartphones, men i vissa fall kan det ju å andra sidan vara positivt med en enklare och mer lätthanterlig telefon. Men om du gillar mer moderna mobiltelefoner ska du självklart köpa en sådan. Det du ska tänka på är att välja en mobiltelefon som uppfyller dina krav och kriterier.

Blir mobilen billigare om jag köper den tillsammans med abonnemanget?

När du tecknar ett mobilabonnemang för pensionärer kan du samtidigt köpa en mobiltelefon, vilket i många fall sänker priset på telefonen. Tänk dock på att du då ofta binder dig till operatören under en viss tid. Bindningstiden ligger i regel på 12 eller 24 månader.

Men det är inte alltid som det är billigare att köpa en mobiltelefon tillsammans med pensionärsabonnemanget. Du bör därför alltid vara uppmärksam på priset innan du slår till på ett paket med både mobil och abonnemang.

Vanliga frågor om mobilabonnemang för seniorer och pensionärer

Vilket är det bästa mobilabonnemanget för seniorer och pensionärer?

Det bästa mobilabonnemanget för seniorer och pensionärer är det alternativ som bäst motsvarar dina behov och önskemål. Och för att du ska hitta det måste du jämföra operatörernas erbjudanden, till exempel i tabellen på den här sidan, när det gäller faktorer som surfmängder, täckning och kundtjänstens omfattning. Tänk på att inte jaga det absolut billigaste alternativet utan försök hitta det som blir mest prisvärt just för dig.

Hur stor är rabatten på mobilabonnemang för pensionärer?

Hur stor rabatten är varierar mellan olika operatörer och vilken abonnemangsform du väljer. Ju dyrare mobilabonnemang du väljer, desto mer pengar kan du spara.

Har Telia några mobilabonnemang för pensionärer?

Nej, Telia erbjuder inte några särskilda mobilabonnemang för pensionärer och seniorer. Den som vill ha det får se sig om efter andra alternativ. Lyckligtvis finns det många andra operatörer som erbjuder det.

Vad är det för skillnad mellan seniorabonnemang och pensionärsabonnemang?

Det är egentligen ingen skillnad, utan bara två olika namn för att beskriva mobilabonnemang som utformats för att passa äldre mobilanvändare.

Finns det mobilabonnemang utan surf för seniorer och pensionärer?

Nej, precis som ”vanliga” mobilabonnemang kommer abonnemang för seniorer och pensionärer alltid med en viss surfmängd. Om du inte vill ha surf i ditt abonnemang kan du jämföra alternativen med låga surfmängder eller helt enkelt välja ett kontantkort i stället.