Kritik mot bibliotekens nya ljudbokssatsning

Publicerad: 20 februari, 2018

Nyligen lanserades appen Biblio som gör det möjligt att låna ljudböcker och lyssna på dem på mobilen. En tjänst som endast kräver bibliotekskort och att du bor i rätt kommun. Alla landets bibliotek är nämligen inte kopplade till tjänsten.

Lyssna på ljudbok i mobilen med bibliotekets app

Biblioteken är inte längre enbart förknippade med böcker. Sedan länge har man kunnat lånat ljudböcker och datorer för att surfa på nätet. Bibliotekens digitala satsning kan hjälpa människor att undvika att hamna i digitalt utanförskap. Den senaste satsningen är appen Biblio som gör det enkelt att lyssna på ljudbok i mobilen. Det enda som krävs är ett bibliotekskort.

Tips. För den som är intresserad av de kommersiella aktörerna på ljudboksmarknaden går det att jämföra dem på sajten Ljudböcker.com.

En som inte är positiv till Biblio-satsningen är Martin Appel, konsumentredaktör på PC för alla. Han anser visserligen att biblioteken gör ett bra jobb i att utbilda människor med låg it-kunskap. Men han är ändå inte helt positiv gällande den nya appen.

”Är det en demokratisk rättighet att få lyssna på Liza Marklunds senaste i mobilen? Jag är inte helt övertygad. Visst måste biblioteken anpassa sig till en ny digital värld, men när de rakt av konkurrerar med privata aktörer får vi ett problem. I synnerhet som staten samtidigt straffbeskattar digitala medier med en fyra gånger så hög moms som pappersböcker”, skriver Martin Appel.

Tjänsten fungerar inte i alla kommuner

Biblio är inte tillgängligt överallt i landet då det är våra kommunala biblioteken som bestämmer om ljudböcker ska erbjudas eller inte. I dagsläget blir exempelvis stockholmarna utan den möjligheten. För boende i grannkommunen Lidingö är det dock fritt fram att utnyttja Biblios tjänster. Vill man trots det lyssna på en ljudbok kan man undgå systemet genom att skaffa ett bibliotekskort i en kommun som erbjuder tjänsten. Men frågan är om det är rätt väg att gå. Inte enligt Martin Appel i alla fall.

”Själv kunde jag enkelt skaffa ett bibliotekskort i Katrineholm och använda det i Biblio-appen, så nu är det Katrineholms skattebetalare som betalar när jag lyssnar på en ljudbok. Det kan väl ändå inte vara rimligt? Nej, det rimliga måste vara att bibliotekens digitala tjänster flyttar bort från kommunerna och hamnar på en nationell nivå. Om vi anser att skattefinansierade ljudböcker är en demokratisk rättighet måste det vara en rättighet för alla – i hela Sverige”, skriver Martin Appel.