Att tänka på när du köper kontantkort
Innan du köper ett kontantkort måste du fundera på vilken typ av kontantkort du vill ha. Du bör fundera över vilken surfmängd du vill ha och hur många samtal och sms du vill ska ingå.
Det är viktigt att surfmängden motsvarar ditt internetanvände. Oftast har kontantkorten fria samtal och sms, så det är vanligtvis inget du behöver tänka på. Det finns dock vissa kontantkort som har rörligt pris på samtal och fasta kostnader för varje sms.
Du bör även välja en operatör som har bra täckning där du ska använda ditt kontantkort. Du tar enkelt reda på vilken operatör som har bäst täckning genom att titta på deras täckningskartor. Dem hittar du på operatörernas hemsidor.
Det sista du ska göra innan du köper ett kontantkort är att jämföra priserna på dina alternativ. Genom att göra det kan du vara säker på att du köper det billigaste kontantkortet.
Startpaket är ofta gratis hos operatörerna
Skaffar du ett startpaket hos en operatör behöver du oftast inte köpa det. De flesta operatörerna har gratis startpaket som du kan beställa. Därefter får du däremot köpa den prisplan du vill ha på ditt kontantkort.
När du beställer ett startpaket får du det hemskickat till dig inom några dagar. Ett startpaket består av ett simkort som du kan placera i din enhet.
De flesta operatörerna skickar ut ett simkort som innehåller alla tre simkortsstorlekar. Du behöver därför inte vara orolig att ditt simkort inte ska passa i din enhet.
Om ditt simkort mot förmodan inte skulle passa i din enhet, eller om du tappar bort det, kan du beställa ett nytt direkt från din operatör.
Kontantkort kan köpas i butiker
Du kan även köpa kontantkort i butiker hos operatörernas återförsäljare. Operatörerna kan ha olika återförsäljare, men vanligtvis kan du köpa kontantkorten i vissa matbutiker, kiosker och servicebutiker.
Köper du ett startpaket hos en återförsäljare får du däremot vara beredd att betala för det, till skillnad från om du beställer det direkt från operatören.
Du har ingen bindningstid eller uppsägningstid på kontantkort
Den stora fördelen med att köpa ett kontantkort är att du slipper tänka på någon bindningstid. Du laddar ditt kontantkort med den prisplan du vill, och när pengarna är slut eller giltighetstiden har löpt ut kan du själv bestämma om du vill köpa en ny prisplan eller inte.
Det kan dock vara värt att hålla koll på hur lång prisplanens giltighetstid är innan du köper någon. I regel gäller en prisplan i 30 dagar innan du måste ladda på en ny.
Även själva kontantkortet har en giltighetstid. Det innebär att du måste ladda på det med jämna mellanrum för att det inte ska sluta fungera. Giltighetstiden på kontantkortet är ett år.
Vanliga frågor om att köpa kontantkort
Ett startpaket är gratis eftersom du bara får ett simkort med ett nummer. Du måste alltså tanka simkortet som ett kontantkort för att du ska kunna använda det.
Det finns flera skäl att välja ett kontantkort. De har ingen bindningstid och du kan enkelt anpassa dem helt efter dina behov. De kan även användas i klockor, surfplattor, larmsystem med mera, där man vanligtvis kanske inte vill ha ett dyrt abonnemang.
Ja, du kan köpa ett kontantkort i en kiosk eller butik. Du kan däremot bli tvungen att betala för ett startpaket på dessa ställen. Beställer du kontantkortet direkt hos operatören är det gratis.
Priset för ett kontantkort varierar mycket. De billigaste kontantkorten kostar från 50 kr, men sträcker sig hela vägen upp till 500 kr. I tabellen ovan finner du alla operatörernas priser, alltid uppdaterade.
Ja, du kan byta kontantkort väldigt enkelt, utan att byta simkort. Du behöver alltså inte låsa dig till vare sig en specifik operatör, eller ett specifikt kontantkort.
