Vad ska jag tänka på när jag köper kontantkort?

Innan du köper ett kontantkort måste du fundera på vilken typ av kontantkort du vill ha. Du bör fundera över vilken surfmängd du vill ha och hur många samtal och sms du vill ska ingå. Det är även bra att kolla giltighetstiden på de olika alternativen.

Det är viktigt att surfmängden motsvarar ditt internetanvändande. Kontantkort med surf har oftast fria samtal och sms, så det är vanligtvis inget du behöver tänka på. Det finns dock vissa kontantkort som har rörligt pris på samtal och fasta kostnader för varje sms.

Du bör även välja en operatör som har bra täckning där du ska använda ditt kontantkort. Du tar enkelt reda på vilken operatör som har bäst täckning genom att titta på deras täckningskartor.

Tips! Täckningskartorna hittar du på operatörernas hemsidor.

I vår jämförelsetabell ovan kan du jämföra olika prisplaner för att hitta det som passar dig bäst. Genom att göra det kan du vara säker på att du köper det billigaste kontantkortet.

Hur du köper ett kontantkort steg för steg

 1. Hitta en operatör genom att jämföra kontantkort i tabellen ovan.
 2. Välj kontantkort.
 3. Välj om du vill behålla ditt nummer eller om du vill ha ett nytt.
 4. Fyll i dina personuppgifter.
 5. Slutför köp.
 6. Klart! Du kommer får hem ditt kontantkort vanligen inom några dagar.

Köp kontantkort i butik eller på operatörens hemsida

Du kan köpa kontantkort på operatörernas hemsidor eller direkt i butik hos operatörernas återförsäljare. Flera av operatörerna har även andra återförsäljare.

Här kan du köpa kontantkort:

 • Operatörernas egna butiker
 • Operatörernas hemsidor
 • Livsmedelsbutiker
 • Bensinmackar
 • Kiosker
 • Servicebutiker

Om du ska köpa ett helt nytt kontantkort, ett så kallat startpaket, bör du köpa det direkt från operatörens egna butiker eller beställa ett från deras hemsida.

Startpaket är ofta gratis hos operatörerna

Skaffar du ett startpaket med kontantkort hos en operatör behöver du oftast inte köpa det. De flesta operatörerna har gratis startpaket som du kan beställa. Därefter får du däremot köpa den prisplan du vill ha på ditt kontantkort.

När du beställer ett startpaket får du det hemskickat till dig inom några dagar. Ett startpaket består av ett simkort som du placerar i din enhet.

Tips! Skulle ditt simkort inte passa eller om du tappar bort det kan du beställa hem ett nytt direkt från din operatör.

De flesta operatörerna skickar ut ett simkort som innehåller alla tre simkortsstorlekar. Du behöver därför inte vara orolig att ditt simkort inte ska passa i din enhet.

Två stora fördelar med kontantkort

Två stora fördelar med att köpa kontantkort är att du varken har någon bindningstid eller uppsägningstid.

Ingen bindningstid

När du köper ett kontantkort slipper du tänka på bindningstid. Du laddar på ditt kontantkort med den prisplan du vill, och när pengarna är slut eller giltighetstiden har löpt ut kan du själv bestämma om du vill köpa en ny prisplan eller inte.

Det kan dock vara värt att hålla koll på hur lång prisplanens giltighetstid är innan du köper någon. I regel gäller en prisplan i 30 dagar innan du måste ladda på en ny.

Även själva kontantkortet har en giltighetstid. Det innebär att du måste ladda på det med jämna mellanrum för att det inte ska sluta fungera. Giltighetstiden på kontantkortet är ett år.

Ingen uppsägningstid

Med ett kontantkort slipper du uppsägningstid. När giltighetstiden på kortet löpt ut är det upp till dig om du vill köpa en ny prisplan eller inte. Om du har använt upp alla pengar finns det inte heller något krav på att du ska ladda på kortet igen innan giltighetstiden löpt ut.

Hur fungerar svenska kontantkort utomlands?

I vissa länder fungerar kontantkort precis lika bra som hemma i Sverige. Men det är inte alla kontantkort som fungerar utomlands. Hur ditt kontantkort fungerar utomlands beror på vilken operatör du har. 

Tips! Läs mer om hur kontantkort fungerar utomlands.

Kontantkort från de större operatörerna fungerar vanligtvis lika bra i Sverige som i resten av EU och i EES-länderna. Men ditt kontantkort måste vara registrerat för att du ska kunna surfa utomlands eller ringa när du är utomlands.

Besök din operatörs hemsida för att se vilka av operatörens kontantkort som fungerar utomlands.

Registrera kortet innan du åker utomlands

Innan du åker utomlands kan det vara bra att registrera kontantkortet. Kontantkort som du har köpt direkt från operatörens hemsida är oftast registrerade redan. Annars brukar du kunna registrera det på operatörernas hemsida. Hur exakt du gör kan skilja lite mellan olika operatörer.

På vår sida om att registrera ditt kontantkort kan du läsa mer om vilka fördelar det finns med att göra det.

Bör jag köpa kontantkort när jag åker utomlands?

Du kan köpa speciella kontantkort här hemma i Sverige för din utlandsresa eller så kan du köpa kontantkort lokalt när du är på plats i utlandet. Det går alldeles utmärkt att använda kontantkort i andra EU-länder utan att du behöver betala någon extra avgift.

Om din surf tar slut kan du ladda ditt kontantkort även om du befinner dig utomlands. Men innan du åker utomlands bör du dubbelkolla med din operatör att ditt kontantkort fungerar utomlands.

Om du reser utanför EU:s gränser kan du behöva köpa ett lokalt kontantkort på plats. Framför allt blir det billigare att surfa eller ringa lokala samtal med ett lokalt kontantkort.

Vanliga frågor om att köpa kontantkort

Hur kan startpaketet vara gratis?

Ett startpaket är gratis eftersom du bara får ett simkort med ett nummer. Du måste alltså tanka simkortet som ett kontantkort för att du ska kunna använda det.

När ska jag välja ett kontantkort?

Det finns flera skäl att välja ett kontantkort. De har ingen bindningstid och du kan enkelt anpassa dem helt efter dina behov. De kan även användas i klockor, surfplattor, larmsystem med mera, där man vanligtvis kanske inte vill ha ett dyrt abonnemang.

Kan jag köpa ett kontantkort i butik?

Ja, du kan köpa ett kontantkort i en kiosk eller butik. Du kan däremot bli tvungen att betala för ett startpaket på dessa ställen. Beställer du kontantkortet direkt hos operatören är det gratis.

Vad kostar ett kontantkort?

Priset för ett kontantkort varierar mycket. De billigaste kontantkorten kostar från 50 kr, men sträcker sig hela vägen upp till 500 kr. I tabellen ovan finner du alla operatörernas priser, alltid uppdaterade.

Kan jag byta kontantkort efteråt?

Ja, du kan byta kontantkort väldigt enkelt, utan att byta simkort. Du behöver alltså inte låsa dig till vare sig en specifik operatör, eller ett specifikt kontantkort.