Kontantkort för barn

Idag använder barn i allt högre utsträckning mobiler, datorer och surfplattor av olika slag. Att barn i grundskolan har egna mobiltelefoner och smartphones som de kan både ringa, spela spel och surfa på internet med är mer vanligt än ovanligt. Men att ge ditt barn en egen mobiltelefon kan bli dyrt, då barnet kanske ringer mormor eller farmor och pratar i timmar, eller köper massor med nya tillbehör till det spel som de just nu är helt uppslukade av. För att undvika obehagliga överraskningar när räkningen dimper ner kan det vara smart att välja ett kontantkort anpassat för barn.

Fördelar med kontantkort

Fördelarna med ett kontantkort är att du betalar innan för vad ditt barn använder, vilket gör att du kan kontrollera kostnaderna. När summan på kontantkortet är använt går det inte längre ringa, skicka SMS eller köpa tillbehör till spel. Det gör att du enkelt och smidigt kan kontrollera hur mycket ditt barn spenderar på mobilen, och ni kan tillsammans komma överens om en summa som telefonen laddas med varje månad – när den summan sedan är slut får telefonen vila till nästa månad då den fylls på igen.

Förutom fördelen med att ha kontroll över kostnaderna med kontantkort med fast pris så får du en annan frihet när du inte behöver binda upp dig till 12, 18 eller 24 månader med samma avgift varje månad. Med ett kontantkort kan du välja när och hur du vill att ditt barn använder telefonen, vilket gör det till det perfekta alternativet för just barn.

Flera varianter

Det finns idag en uppsjö av operatörer som erbjuder kontantkort speciellt för barn, och moderna kontantkort kommer i flera olika valörer som gör att du enkelt kan variera hur mycket pengar du vill att ditt barn spenderar på mobilen varje månad, eller hitta just den summan som du vill ladda barnets mobil med just nu. Vissa av de kontantkorten som finns på marknaden kräver att du registrerar dig och därmed uppger ditt namn, personnummer och din adress, medan andra kontantkort är helt anonyma. Har ditt barn en olåst mobiltelefon kan ni byta mellan olika operatörer hur ni vill, även om telefonnummer ofta är kopplat till kontantkortet. Om ditt barn ringer och använder telefonen för SMS kan det vara en fördel att stanna inom samma operatör för att slippa byta nummer månad efter månad, medan om ditt barn endast använder telefonen för att spela spel eller titta på YouTube så kan ni dra nytta av olika erbjudanden för att hitta bästa möjliga deal just nu.

Barnens användande av mobilen

Barn är lätt naiva när det kommer till mobilanvändande, och kan behöva påminnas om att allt är inte vad det ser ut att vara på internet och i mobiltelefonen. Genom att satsa på ett kontantkort till ditt barn kan du ha koll på det ekonomiska användande av mobilen, men glöm inte att diskutera vad barnet ser på Youtube eller vilka människor barnet kommer i kontakt med via till exempel Instagram, Whatsapp eller olika forum och diskussionsgrupper för att barnet inte ska hamna i problem eller uppleva något obehagligt. Genom att prata om det kan du lära ditt barn vad som är ok och vad som inte är det.