Vad är e-sim?

E-sim står för embedded sim och innehåller precis som ett traditionellt fysiskt simkort information om dig och ditt mobilabonnemang eller kontantkort. Man skulle kunna kalla det för länken mellan dig och din operatör. Men till skillnad från ett ”vanligt” simkort finns e-simmet redan integrerat i själva enheten, och för att aktivera det tillsammans med ditt abonnemang eller kontantkort behöver du bara en QR-kod från din operatör.

För att du ska kunna använda e-sim måste både enheten, det vill säga mobilen, surfplattan eller smartklockan, operatören samt abonnemanget eller kontantkortet ha stöd för e-sim. Precis som fysiska simkort är e-sim helt gratis, och det kostar inte heller något extra om du vill byta från fysiskt simkort till e-sim. Det du betalar för är ju själva abonnemangskostnaden eller laddningen på kontantkortet.

Jämför abonnemang och kontantkort med e-sim och hitta det bästa för dig

I tabellen högst upp på sidan ser du vilka tjänster som har stöd för e-sim. Egentligen kan du inte jämföra själva e-simmen, eftersom de bara innehåller information om din tjänst. Du måste alltså först bestämma om du vill ha abonnemang eller kontantkort, och sedan jämföra tjänsten utifrån dina behov och önskemål.

Det finns flera viktiga saker att ha i åtanke för att du ska hitta det bästa abonnemanget eller kontantkortet för dig.

Tänk på det här när du jämför abonnemang eller kontantkort

  • Operatörens täckning där du bor
  • Utbudet av surfmängder
  • Antal samtal och sms som ingår
  • Bindningstiderna
  • Kundtjänstens omfattning och tillgänglighet
  • Priserna i förhållande till vad du får

Har både Iphone och Android-enheter stöd för e-sim?

Ja, det finns både iOS-enheter, det vill säga Iphones, Ipads och Apple Watch-modeller, och Android-enheter som har stöd för e-sim. Men det varierar mellan olika modeller, och för Android-modeller skiljer det sig även mellan olika tillverkare. När det gäller Android är utbudet av mobiler med e-sim störst hos Samsung, men Google, Motorola och Huawei har också ett par modeller som stödjer funktionen.

Tänk på! När det gäller surfplattor verkar det i dagsläget bara vara vissa av Apples Ipad som har stöd för e-sim. Men tänk på att det finns olika varianter av samma modell, och att det i regel är wifi + cellular-varianten som stödjer e-sim.

Det man ska tänka på är att operatörerna själva främst marknadsför e-sim för de största tillverkarnas enheter, det vill säga Apples och Samsungs, men du kan alltid höra med operatörens support vad som gäller för dig som har en e-sim-kompatibel mobiltelefon från någon annan tillverkare.

Så skaffar du e-sim

Hur du skaffar e-sim varierar något beroende på vilken operatör det gäller. Hos vissa operatörer måste du höra av dig till supporten för att beställa eller byta till e-sim, medan andra låter dig välja mellan vanligt simkort och e-sim i samband med att du beställer ett mabonnemang på hemsidan. Oavsett hur du berättar för din operatör att du vill ha e-sim kommer du få en QR-kod av operatören. Den använder du för att aktivera e-sim på din enhet.

Så aktiverar du e-sim på din enhet

När du har fått QR-koden från operatören är det dags att aktivera e-sim på din enhet. Här kan det exakta tillvägagångssättet variera beroende på vilken slags enhet och tillverkare det gäller, men i vissa fall även vilken operatör du har.

Men i stort kan man säga att målet är att du ska få en uppmaing att scanna av QR-koden med din enhet, vilket i dagsläget vanligtvis är en mobiltelefon. Nedan ser du hur du hittar fram till aktivering av e-sim på mobiler från de olika tillverkarna.

Så aktiverar du e-sim på olika mobiler

  • Apple Iphone: Inställningar > Mobilnät
  • Samsung Galaxy: Inställningar > Anslutning SIM-kortshanterare
  • Huawei P: Inställningar > Mobilnätverk > SIM-kortshantering
  • Motorola: Inställningar > Nätverk och internet > Mobilnätverk > Avancerat > Operatör 

Hur fungerar e-sim för kontantkort?

E-sim för kontantkort innehåller precis som ett ”vanligt” simkort information om dig och ditt kontantkort, och fungerar som en länk mellan dig och din operatör. Men till skillnad från ett fysisk simkort lagras informationen på ett e-sim digitalt direkt i din enhet.

Om operatören erbjuder e-sim fyller du i att du vill ha det i samband med att du beställer startpaket för kontantkort. Sedan låser du upp e-simmet via en QR-kod du får av operatören.

Visste du? Det kostar inget att beställa e-sim för kontantkort. E-sim fungerar som ett fysiskt simkort, där det enda du betalar för är själva laddningen på kontantkortet.

Vad vi vet är det i dagsläget bara Comviq som erbjuder kontantkort med stöd för e-sim. Instruktionerna för hur du beställer och aktiverar e-sim för kontantkort här nedanför baseras därför till stor del på Comviqs information på hemsidan. Men tillvägagångssättet kan skilja sig något mellan olika operatörer.

Så beställer du e-sim för kontankort

  1. Gå in på operatörens hemsida.
  2. Klicka på Kontantkort.
  3. Välj om du vill ha nytt nummer eller behålla ditt befintliga.
  4. Klicka på E-sim.
  5. Fyll i de personuppgifter som efterfrågas.
  6. Tryck på Slutför köp.

Operatören skickar en QR-kod till dig som du får i brevlådan inom ett par dagar.

Kom igång med e-sim för kontantkort

När du har fått hem din QR-kod är det dags att installera kontantkortet. Tillvägagångssättet bör vara samma som för mobilabonnemang, där du beroende på vilken slags mobil du har ska sträva efter att få en uppmaning om att scanna QR-koden. På Apple går du till exempel via Inställningar > Mobilnät, medan Samsung-användare ska gå via Inställningar > Anslutning SIM-kortshanterare.

Det kan alltså se lite olika ut beoende på mobilmärke, men oroa dig inte. Det bör finnas tydlig information på operatörernas hemsidor om hur du gör. Annars kan du kontakta supporten för att få vägledning.

Kan jag skaffa e-sim till min smartwatch?

Ja, du kan skaffa e-sim till din smartwatch om klockan har stöd för e-sim och din operatör erbjuder särskilda tilläggsabonnemang till just din klockmodell. De största operatörerna erbjuder e-sim både till Apple Watch och Samsung Galaxy Watch, medan du kan behöva kolla upp vad som gäller hos de mindre operatörerna.

Tänk på att din mobiltelefon måste ha stöd för e-sim, och även ditt mobilabonnemang som klockabonnemanget blir knutet till. På operatörernas sidor om e-sim finns det i regel gott om information om vilka mobilabonnemang och enheter som är e-sim-kompatibla. Där ser du även hur du gör för att aktivera e-sim på din smartwatch.

När du lägger till ett klockabonnemang till ditt huvudabonnemang tillkommer en kostnad som läggs till på din vanliga faktura.

Erbjuder alla operatörer e-sim?

Nej, alla operatörer erbjuder inte e-sim. I dagsläget kan du beställa e-sim i stället för ett vanligt simkort hos Telia, Tele2, Telenor, Tre, Halebop och Comviq. Även Telness som riktar sig till företag kan nu erbjuda e-sim som alternativ till sina abonnemang.

Tänk på att e-sim i de allra flesta fall bara kan beställas till mobilabonnemangen, även om operatören erbjuder både abonnemang och kontantkort. Comviq är oss veterligen den enda operatören som marknadsför e-sim både för abonnemang och kontantkort.

Är e-sim bättre än vanligt simkort?

E-sim är faktiskt bättre än vanliga simkort på väldigt många sätt, men det beror så klart på vem man frågar. Precis som så mycket annat finns det både för- och nackdelar med e-sim, men det gäller ju även för fysiska simkort.

Med e-sim kommer du snabbare igång med din tjänst eftersom du slipper vänta på att få hem ett simkort och det blir lättare att få bra support efterdom ett e-sim kan programmeras om på distans. Det ger även nya möjligheter till dig som vill ha två abonnemang i en och samma telefon. 

Det är dock enklare att flytta ett fysiskt simkort mellan två enheter, eftersom det i princip bara är att ta ut det från din gamla enhet och placera det i din nya. Har du e-sim måste du beställa en ny QR-kod för den nya enheten och sedan aktivera på nytt. För att du ska kunna använda e-sim krävs det även att både enheten och operatören stödjer funktionen, vilket varken alla enheter eller alla operatörer gör i dagsläget.

Fördelar med e-sim

  • Smidigare och snabbare att installera
  • Ger bättre möjligheter till support
  • Snällare mot miljön
  • Enklare att ha två abonnemang i samma telefon

Nackdelar med e-sim

  • Du måste skicka efter ny QR-kod om du byter enhet
  • Finns inte på alla enheter
  • Finns inte hos alla operatörer

Vanliga frågor om e-sim

Fungerar e-sim både med abonnemang och kontantkort?

Vissa operatörer erbjuder e-sim till både abonnemang och kontantkort, men det hör inte till vanligheterna så du bör kolla upp vad som gäller hos just din operatör.

Kan man skaffa e-sim både till Iphone och Android-mobiler?

Ja, det finns både Iphone- och Android-modeller som har stöd för e-sim. Tänk på att även operatören och ditt mobilabonnemang eller kontantkort måste ha stöd för e-sim för att du ska kunna använda funktionen.

Kostar det något att skaffa e-sim?

Nej, att beställa e-sim eller byta från vanligt simkort till e-sim ska vara helt kostnadsfritt oavsett vilken operatör du har. Det du betalar för är ju själva månadskostnaden för abonnemanget eller laddningen på kontantkortet.

Kan jag ha flera e-sim på min mobiltelefon?

Om du kan lagra fler än ett e-sim på din mobiltelefon beror dels på enheten, dels på vilken operatör du har. I de flesta fall är det bara möjligt att ha ett e-sim per enhet, men dubbelkolla med din operatör vad som gäller och vilka alternativ du har.

Vad innebär dual sim?

Dual sim innebär att du kan ha dubbla simkort, det vill säga två olika abonnemang, på en och samma telefon. Och med e-sim blir det ju enklare än någonsin. Vanligtvis är det dual sim dual standby som gäller, och då kan båda simkorten vara aktiva samtidigt. Däremot är det bara ett av dem som kan användas åt gången, så om du tar ett samtal på sim 1 sätts sim 2 i standby-läge under tiden du pratar.