Bredband

Bredbandsuppkopplingar tillhör vardagen idag och man tänker inte ens på att det bara för några år sedan såg helt annorlunda ut. När riktiga bredbandsuppkopplingar dök upp på 2000-talet började man sakta men säkert med ADSL-tekniken som nådde upp till hastigheter av 256 kbit/sekund. Den tidigare tekniken hette ISDN och där kunde man dubblera hastigheten av en modemuppkoppling, men bredbandsuppkopplingarna började på allvar med hjälp av ADSL.

Det positiva med ADSL-tekniken var att man använde befintliga telefonledningar för att skicka och ta emot data från din dator till internetleverantören. Det krävdes alltså inga större förändringar i vare sig hyreshus eller villor. Det enda man var tvungna att göra från internetoperatörens sida var att hyra in sig hos Telia, som hade monopol på telefoni, för att sedan koppla in sig på deras nät.

Mobila bredband och dagens bredbandsuppkopplingar

I dagsläget njuter vi av snabba hastigheter utan krångel. Det sker till och med trådlöst med hjälp av den nuvarande 3G-/4G-tekniken och masterna som möjliggör trådlös internet vart man än befinner sig i Sverige. När man jämför mobilt bredband med moderna fiberuppkopplingar finns det fortfarande skillnader rent hastighetsmässigt eftersom fiberuppkopplingar är mycket snabbare då de är direktuppkopplade till en basstation och går via fiberkablar till slutdestinationen.

Trådlösa uppkopplingar där 4G-nätet är utbyggt är fortfarande väldigt snabba, men avståndet till masten avgör hur snabb uppkopplingen faktiskt är. Även om internetoperatörer kan lova hastigheter upp till 80 megabit per sekund är det inte alltid hela sanningen, men över lag är hastigheterna bra nog för högupplöst strömmande media och det är ju faktiskt huvudsaken. Man klarar sig långt med ett mobilt bredband helt enkelt.

Användningsområden för olika bredband

Eftersom hastigheterna är så snabba idag kanske man undrar vad syftet är med att erbjuda så snabba uppkopplingar, särskilt sådana utan begränsningar. Vissa mobila bredband är begränsade till ett visst antal gigabyte data per månad av förståeliga skäl. Fiberuppkopplingar kan dock nå upp till 1 000 megabit per sekund åt båda hållen, och det kan kännas lite onödigt för en privatperson. Det finns dock användningsområden för dessa hastigheter.

Ett område som man behöver snabba bredbandshastigheter för är videoredigering, där man arbetar med stora filer som måste laddas upp och laddas ned konstant från din dator till andra sajter som exempelvis YouTube. Professionella spelare behöver också snabba uppkopplingar för att ladda ned uppdateringar snabbt till sina spel och även för att latensen på uppkopplingen håller sig så låg som möjligt så att spelet man spelar aldrig laggar eller saktar ned.