Abonnemang utan bindningstid

I början av mobil-eran var alla abonnemang av typen fasta abonnemang, som oftast löpte på 24 månader. Operatörerna hade säkert önskat längre tid, men lagen tillåter inte det. Under de senaste åren har det ändrats rejält, och det kan vi nog tacka uppstickare som Hallon, Vimla, Halebop med flera för. De bröt sig in på marknaden mycket tack vare erbjudande om låga eller inga bindningstider, och i dagsläget erbjuder alla operatörer abonnemang utan bindningstid. Många av dem har ju också kvar abonnemang med fast bindningstid för den som vill välja det.

Kontantkort som abonnemang utan bindningstid

Kontantkortet är ju att betrakta som ett abonnemang utan bindning. Om du inte vill använda tjänsten betalar du inte längre något, så på det sättet kan man ju säga att kontantkortet är utan bindning. Även om kontantkortet fungerar alldeles utmärkt för användare med stor ryckighet i sin användning, så finns det för de flesta normalanvändare bättre och billigare alternativ bland utbudet av abonnemang utan bindningstid.

Ingen bindning – men uppsägningstid

Även om du skaffat ett abonnemang utan bindningstid så måste du vara medveten om att du ofta har uppsägningstid. Den uppsägningstiden är vanligtvis en månad räknat från vilken dag som helst, men ibland en kalendermånad, det vill säga uppsägningen som görs före den första i månaden gör att abonnemanget avslutas vid månadens slut. Det här brukar vara väl beskrivet i abonnemangsavtalet.

Visserligen gäller en muntlig uppsägning på telefon, men som alltid med muntliga avtal kan du komma i besvärliga bevislägen om vad som verkligen sades. Det är därför alltid bäst att säga upp skriftligt, till exempel via e-post. Det är ju dessutom nästan alltid så att du kan säga upp abonnemanget typ 45 dagar innan. Det är alltså fullt möjligt att skicka mejl den 14 juli och säga upp abonnemanget till sista augusti.

Abonnemang med telefon

Många användare tecknar ett abonnemang som i sig har låg eller ingen bindningstid men de får samtidigt en ny telefon. Då måste du förstås vara medveten om att avtalet måste löpa under hela avtalstiden, det är operatörens sätt att få betalt för telefonen. Det är lätt att bli frestad av den nya telefonen och att inte riktigt sätta sig in i vilken typ av abonnemang som följde med den. Kontrollera noga avtalet! Om du efter de (vanligen) 24 månaderna vill skaffa annat abonnemang gäller det att du sagt upp ditt abonnemang med telefonen i tillräckligt god tid.

Gör rätt val av abonnemang

För att hitta bästa abonnemang utan bindningstid är det bästa sättet att surfa på nätet. Operatörerna kommer hela tiden med nya erbjudanden. Genom att hela tiden jämföra olika abonnemang hos operatörerna kan du enkelt nappa på ett bra erbjudande.

När du väljer abonnemang är det ofta viktigt att veta vilket nät som operatören använder. Om du bor i en stad kanske det inte är så viktigt, alla stora nät finns säkert där, men i mindre orter eller på landsbygden kan det vara nog så viktigt. Om du bor utanför större städer kan du förstås konsultera täckningskartor eller höra med grannar vad de använder.