Vad innebär mobilabonnemang utan bindningstid?

Om du tecknar ett mobilabonnemang utan bindningstid slipper du binda dig till operatören och din tjänst under en viss tid. Obundna mobilabonnemang är med andra ord betydligt mer flexibla än abonnemang med bindningstid och låter dig byta abonnemangsform eller till och med operatör om du inte är nöjd. 

Förr var det vanligare att mobilabonnemangen tecknades med bindningstid eftersom man ofta köpte sitt mobilabonnemang tillsammans med en mobiltelefon. Men kunderna började tröttna på detta och därför separerade operatörerna abonnemangen från mobiltelefonerna. Därmed försvann även bindningstiden på mobilabonnemangen.

Tänk på! Det är fortfarande möjligt att köpa mobiltelefon tillsammans med mobilabonnemang. Precis som tidigare tillkommer en bindningstid.

Nu har nästan inga mobiloperatörer bindingstid på sina mobilabonnemang. Däremot finns det operatörer som har valmöjligheten att välja mellan ett mobilabonnemang med bindningstid till ett lägre pris eller ett mobilabonnemang utan bindningstid till ett något högre pris.

Vilka fördelar har mobilabonnemang utan bindningstid?

Ett mobilabonnemang blir som sagt mer flexibelt om det saknar bindningstid. Det beror på att det blir lättare att byta mellan både surfnivåer och operatörer än om du skulle ha ett mobilabonnemang med bindningstid.

Men det finns faktiskt även vissa fördelar med att binda sitt mobilabonnemang. Priset på mobilabonnemanget blir nämligen i regel lägre. Är du säker på att mobilabonnemanget passar dig och du är nöjd med operatören skadar det inte att ha bindningstid.

Vilket mobilabonnemang utan bindningstid är bäst?

Det bästa mobilabonnemanget utan bindningstid för dig är alternativet som uppfyller de flesta av dina krav. För att hitta det bästa abonnemanget för dig bör du jämföra alternativen som finns på marknaden.

Eftersom de allra flesta operatörer låter dig välja om du vill ha bindningstid eller inte behöver du egentligen inte lägga alltför stort fokus på det när du jämför operatörernas erbjudanden på mobilabonnemang. I tabellen högst upp på sidan ser du vilka mobilabonnemang som du kan teckna utan bindningstid, så utgå ifrån dessa när du gör din jämförelse.

4 saker att tänka på när du jämför mobilabonnemang utan bindningstid

Förutom bindningstiden finns det ett par andra faktorer du bör ha i åtanke när du jämför operatörernas erbjudanden. Här nedanför listar vi fyra av dem.

  1. Operatörens täckning där du bor. För att du ska kunna använda mobilabonnemanget måste operatören ha god täckning i nätet där du bor. Kolla täckningskartorna på operatörernas respektive hemsidor för att få en bättre överblick.
  2. Utbudet av surfmängder. En av fördelarna med ett obundet mobilabonnemang är möjligheten att byta surfnivå om du inte är nöjd, och då är det ju bra om operatören kan erbjuda ett relativt stort och varierat utbud.
  3. Antal samtal och sms som ingår. I de flesta mobilabonnemang, oavsett om de är obundna eller bundna, ingår fria samtal och sms. Men det är alltid bra att kolla upp vad som gäller om du ringer och sms:ar mycket varje månad.
  4. Priserna i förhållande till vad du får. Sista steget i din jämförelse är att kolla upp priserna. Ja, detta gör du efter att du tagit fram de abonnemang som motsvarar dina behov och önskemål i övrigt. Kom ihåg att billigt inte alltid är bäst, och att det ibland kan vara värt att lägga några kronor extra för att få ett abonnemang som lever upp till dina andra krav.

Hur lång bindningstid får ett mobilabonnemang ha?

Bindningstiden på mobilabonnemang varierar mellan olika operatörer. En del har ingen bindningstid alls medan andra har upp till 24 månader. Det är just 24 månader som är gränsen enligt lag för hur lång en bindningstid får vara på ett mobilabonnemang.

Har en mobiloperatör en bindningstid på 24 månader måste samma operatör enligt lag även erbjuda kunden att binda sig i högst 12 månader.

Vad händer efter att bindningstiden har gått ut?

Ditt mobilabonnemang löper på precis som vanligt när bindningstiden har gått ut. Om du hade rabatterat pris under bindningstiden blir din månadskostnad högre.

Utöver det händer ingenting. Du är däremot inte låst till operatören utan fri att byta om du känner att du vill det.

Hur tar jag reda på när bindningstiden är slut?

Du kan ta reda på när din bindningstid tar slut på olika sätt. Hos i stort sett alla operatörer kan du logga in på Mina sidor på operatörens hemsida för att se när bindningstiden går ut. Du kan även ringa eller mejla operatören och fråga.

I abonnemangsavtalet som du tecknade när du skaffade mobilabonnemanget ska det även framgå hur lång bindningstiden är.

Kan jag bli av med min bindningstid i förväg?

Det finns en möjlighet att bli av med bindningstiden i förväg. Men det kostar pengar. Du behöver be om en slutfaktura och betala månadsbetalningarna som återstår av bindningstiden. Ju längre bindningstid du har kvar, desto mer kostar det.

Tips! Du kan överlåta ditt mobilabonnemang till någon annan som tar över abonnemanget och den bindningstid som återstår.

Vad är skillnaden på uppsägningstid och bindningstid?

Både uppsägningstid och bindningstid är något som binder dig till ditt avtal men det finns vissa skillnader mellan orden.

  • Bindningstid. Bindningstiden är tiden du är bunden till mobilabonnemanget. Då kan du inte byta till någon annan mobiloperatör. Ibland kan du byta till en högre surfmängd hos samma operatör, men det är svårt att byta till en lägre surfmängd. Bindningstiden får som längst vara i 24 månader.
  • Uppsägningstid. Uppsägningstiden är den tid du är bunden till mobilabonnemanget efter att du har sagt upp det. De flesta mobiloperatörerna har en bindningstid på en månad. Det innebär att när du säger upp ditt mobilabonnemang har du kvar det i ytterligare en månad.

Tips! Det finns mobiloperatörer som varken har bindningstid eller uppsägningstid.

Hur lång får uppsägningstiden vara för mobilabonnemang utan bindningstid?

Mobilabonnemang som inte har någon bindningstid får enligt lag inte ha en uppsägningstid på mer än en månad. Det gäller för alla avtal som har tecknats från och med den 1 maj 2014. Avtal som tecknats före den perioden kan däremot ha längre uppsägningstid än så. Som längst får den vara tre månader.

Vanliga frågor om mobilabonnemang utan bindningstid

Finns det mobilabonnemang utan bindningstid?

Ja, de flesta mobilabonnemang saknar faktiskt bindningstid i dagsläget. Främst är det när du köper en mobiltelefon tillsammans med ett abonnemang som mobilabonnemanget kan ha bindningstid.

Hur lång bindningstid har jag?

Är du osäker på din bindningstid ska du kontakta din operatör. Du hittar alla operatörer och deras kontaktuppgifter på våra operatörssidor.

Kan jag bli av med bindningstiden?

Ja, du kan begära en slutfaktura och betala hela beloppet för bindningstiden. På så sätt låser du upp ditt nummer, men till en hög kostnad. Ett betydligt bättre alternativ är att överlåta ditt mobilabonnemang till någon som är villig att ta över det.

Kan jag ha uppsägningstid även om jag inte har bindningstid?

Ja, det är inte ovanligt att abonnemang har uppsägningstid även om de saknar bindningstid. De flesta mobilabonnemang har en uppsägningstid på åtminstone en månad, oavsett vilken bindningstid de har.

Vilka bindningstider kan ett mobilabonnemang ha?

Ett mobilabonnemang kan som längst vara bundet i 24 månader. Enligt lag måste operatörer som har 24 månaders bindningstid också erbjuda ett mobilabonnemang som är bundet i max 12 månader.