Abonnemang med fri surf

För dig som surfar mycket kan det vara lätt att göra av med stora datamängder. Surfar du i huvudsak på webbsidor klarar du dig lättare på en begränsad mängd. För att ange en storleksordning så ger 30 GB / mån runt 1 GB per dag, vilket räcker till att ladda cirka 120–150 sidor per dag. Om du däremot använder streamade media som Youtube, så drar det snabbt stora datamängder, och då börjar du förstås söka efter abonnemang som ger obegränsad surf. Detta finns att få från de flesta av de operatörer som har egna nät.

Verkligt fri surf

Flera operatörer, särskilt de med egna nät, har abonnemang som ger helt fri surf i Sverige. Givetvis ligger dessa abonnemang prismässigt högt, priser i området 500 – 800 kronor per mån är vanliga, men då har du å andra sidan inga begränsningar på sitt surfande.

Enligt de nya bestämmelserna inom EU så kan du surfa utan pristillägg inom EU/EES. Det är dock en sanning med modifikation. De flesta operatörer medger (förstås) fri surf i Sverige, men inom EU/EES har man ofta begränsning på till exempel 30 GB / mån. Förutom EU/EES brukar samma regler gälla för ett antal andra länder. Ett vanligt exempel är Thailand, säkert beroende på att det är ett populärt resmål för svenskar.

Fri surf – men låg hastighet

Flera operatörer som bara säljer abonnemang med fast surfmängd har dock en tilläggsfunktion. Den innebär att när surfpotten är slut kan du ändå fortsätta surfa, men då till betydligt reducerad hastighet. Hastigheten går ner så pass att streamade medier blir näst intill omöjliga, men det går att titta på vanliga webbsidor, om än med en långsam laddning. Systemet innebär ändå att även när surfpotten är slut så kan du göra ett akut ärende på din Internetbank eller besvara ett brådskande email.

Begränsad hastighet– men fri tillgång

Ett koncept som funnits ett tag och som de flesta bedömare anser att det kommer att växa kraftigt är abonnemang med begränsad surfpott, men där vissa adresser inte drar av från surfpotten. Exempel på sådana sidor är Facebook, Instagram, Pinterest, Viber, Whatsapp, Twitter och många fler. När du kopplar upp dig mot dessa sidor, till exempel Facebook så räknas inte dessa data av från surfpotten. Du måste dock vara medveten om att om du på exempelvis Facebook klickar på en länk som leder ut ur Facebook, till exempel en filmsekvens på en annan hemsida, så startar nedräkningen av surfpotten. De sidor som har gratissurf är ju angelägna om att få mycket besökare, eftersom de är reklamdrivna, och utan många besökare har de svårt att få in reklampengar.

Den här utvecklingen, det vill säga mot sidor som inte drar surfpott, bedöms komma att öka relativt kraftigt. De flesta företag som säljer något är säkert beredda att betala operatörerna för att just deras sida skall bli kostnadsfri när det gäller surfpott. Samma gäller förstås många andra sajter som får stora intäkter från annonser. Ett exempel på sidor som mycket väl kan komma att få fri surf är säkert tidningar. Alla som läst en aftontidning på nätet vet att det är en mycket stor mängd annonser, och tidningsägarna vet att ju fler besök de kan få, desto bättre priser kan de ta ut. Tidningssidor tar i sig inte så mycket av potten, men särskilt aftontidningar har ett mycket stort antal små filmklipp, som de förstås vill att besökarna tittar på eftersom besökaren då först måste titta på reklam.