Abonnemang för studenter

Tiden som student är säkert en mycket trevlig tid för de flesta, men också en tid med helt nya ekonomiska förutsättningar. Från att ha bott med dina föräldrar utan att direkt ha behövt fundera på ekonomin skall du nu inrätta dig efter ett liv på studielån, som inte tillåter några större utsvävningar. För de allra flesta är dock ett abonnemang en nödvändighet, och då gäller det att hitta en lösning som du orkar med ekonomiskt. Som i många andra sammanhang kan du få rabatt som student. Rabatternas storlek är minst sagt varierande, men rabatter på typ 20 % eller mer är inte alls ovanliga. Praktiskt taget alla studenter är med i en studentkår, och får ett speciellt rabattkort, studentkortet.

Verkligt behov

Innan du börjar botanisera bland alla erbjudande är det nog helt nödvändigt att ordentligt fundera igenom vilket behov som kan betraktas som minimum. Det är ju inte alls säkert att det är samma som tidigare förbrukning. Om du tidigare haft förbrukningar på kanske 50 GB per månad måste du ändå fundera igenom om det är ett krav för studenttiden. Den tidigare förbrukningen kan ju ha berott på mycket filmtittande, och det kanske du kan avstå från under studietiden, eller åtminstone minska ner. Du bör ju ha i åtanke att studier på universitet och högskola kräver mycket tid, det finns kanske inte så mycket tid över för att titta på film.

Många erbjudanden bygger på att du får en ny telefon, som säkert har en massa tilltalande egenskaper. Visst är det trevligt att ha den senaste luren, men går det verkligen inte att använda den gamla? Du måste vara medveten om att du drar på dig en stor månatlig utgift i väldigt många månader framåt. Operatörerna har visserligen bra priser när de köper in, men det är nog ändå så att du betalar närmast butikspriset i slutänden.

För många innebär studentlivet en stor ökning av samtal. Det är naturligt, du vill förstås hålla kontakt med föräldrar, släkt och vänner. Kanske skall du prioritera abonnemang med många fria samtal? Kanske ska du använda telefontjänster som är billigare, typ Skype.

Använd WiFi

Alla universitet och högskolor har fritt WiFi för sina studenter, och genom att använda det kan kraven på abonnemang sänkas betydligt. Med WiFi blir ju tjänster av typ Skype gratis, om båda parter skaffar det. Många högskolor lägger in hastighetsbegränsningar eller begränsning av MB under en viss tid, men för mera normal surf räcker det till. Ett annat sätt som används är när en studentkorridor går ihop om ett bredbandsmodem med abonnemang med fri surf. Förvisso är ett sådant abonnemang dyrt, men utslaget på till exempel 8 personer blir det plötsligt en rimlig kostnad.

Sammanfattning

Gör först en analys av vad du verkligen oundgängligt behöver som till exempel samtal och SMS. Fundera noga igenom hur stor surfpott du måste ha. Surfa så mycket du kan på skolan eller andra ställen med fri WiFi. Undersök möjligheten att gå ihop några stycken om ett bredbandsmodem. Kolla studentrabatter som du kan få. Gå in på studentkårernas gemensamma hemsida, så hittar du redan där ett antal erbjudanden.